fbpx

Gadjo Manouche otvara ‘Jesenji glazbeni moskar’!

Dubrovnik…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Gadjo ManoucheU utorak 29. rujna 2015. godine u 21,00 sat u atriju Kneževa dvora festival ‘Jesenji glazbeni moskar‘ otvara ‘Gadjo Manouche‘ uz orkestar Dubrovačkog simfonijskog orkestra kojim će ravnati maestro Tomislav Fačini. To je prvi od pet koncerata u sklopu festivala koji upravo kako mu ime i govori, nosi pravu lepezu raznolikih glazbenih događanja. Prvi koncert bit će nešto što publika u Gradu dosad nije imala Jesenji glazbeni moskarpriliku čuti. Svatko tko u jutarnjim satima prolazi ispod skala od Dominikanaca ili pored Sponze, zna o čemu je riječ. Ovaj zagrebački gypsy jazz band svakodnevno zaustavlja i oduševljava brojne prolaznike, a u utorak 29. rujna će po prvi put nastupiti s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom.
Ovakva suradnja rijedak je slučaj u svijetu glazbe, a u Hrvatskoj se izvodi po prvi put. Jazz manouche, ili gypsy jazz kako se još naziva, glazbeni je žanr nastao u tridesetim godinama prošlog stoljeća kao fuzija američkog swinga, francuske šansone i tradicionalne romske glazbe.
Aranžmane za ovu zanimljivu suradnju priredio je Damir Butigan, trubač DSO-a. Riječ je o djelima poput ‘I can’t give you anything but love’, ‘Minor Swing’ i drugih uspješnica glazbenih virtuoza kao što su Django Reinhardt, Stéphane Grappelli, Serge Gainsbourg, Jimmy McHugh i drugi.
Karte su dostupne online na portalu www.ulaznice.hr, u uredima Orkestra (Slanica), KICu Luža, turističko info centru Stradun, turističkoj agenciji Perla Adriatica, gift shopu Dubravka na Pilama, kao i na ulazu jedan sat prije početka koncerta pred Dvorom.
O bendu:
Gadjo Manouche je onovan u Zagrebu u veljači 2008. kao trio koji se sastojao od tri gitare (Krešimir Tomić-Bonzo, Ivan Grgić-Špiro) i kontrabasa (Mario Žuvela). Nakon godinu dana još jedan gitarist (Luka Nekić) pridružuje se grupi, kao i klarinetist (Berislav Gavranić), te bend formira kvintet inspiriran legendarnim Hot Club De France Djanga Reinhardta. 2011. godine Berislav Gavranić napušta bend i drugi izvrsni klarinetist dolazi na njegovo mjesto, Franjo Stojaković. Iste se godine bendu pridružuje violinist Radovan Bjelajac, te se formira sekstet. Ovisno o prigodi, bend nastupa i kao kvartet ili kvintet.
Bend nastupa na različitim mjestima: u klubovima, koncertnim dvoranama diljem Hrvatske i šire. Svoju glazbu i stil promoviraju i na ulicama glavnih gradova, nadahnuti virtuozima Djangom Reinhardtom i Stephanom Grapellijem.

Foto: Press