Korizmeni koncert Komornog zbora Ivan Filipović
Piše: redakcija On 7 tra., 2017 At 10:24 AM | Categorized As Događanja | With 0 Comments

Getsemanska ura…

zbor Ivan Filipović

zbor Ivan FilipovićKomorni zbor ‘Ivan Filipović‘, u subotu, 8. travnja 2017. godine s početkom u 20.00 sati, održat će svečani korizmeni koncert u Crkvi sv. Petra (Petrova ul. 93).
Glavninu ovog opsežnog programa čine a cappella skladbe koje prate liturgiju i obrede Velikoga tjedna, s posebnim naglaskom na Veliki četvrtak i Veliki petak (Ubi caritas, Popule meus i dr.). Pored toga zanimljivost je i poveznica između skladbi iz starijih povijesnih razdoblja (renesansa, barok), kao i onih iz 19. stoljeća te konačno skladbi suvremenih skladatelja, jer sve one, svaka na svoj način, donoseći raznolikost zvuka i boja, prenose na pomalo meditativan način dubinu i samorazumljivost pobožnosti iz koje je ta glazba potekla…
Na programu će biti izvedena djela sljedećih skladatelja: T. L. de Victoriae, A. Lottija, P. I. Čajkovskoga, A. Grečaninova, K. Nysteda, P. Mealora, J. Ćalete i dr.
Ulaz je slobodan.
Komorni zbor ‘Ivan Filipović’ visoko je cijenjeni hrvatski zbor. Osnovan 1998. godine u Zagrebu, broji 30-ak članova okupljenih oko jednog cilja – posvećenost savršenstvu, što je njegov zaštitni znak.
zbor Ivan FilipovićZbor izvodi različitu zborsku literaturu od renesanse do suvremene glazbe. Do sada je ostvario nekoliko velikih oratorijskih djela, samostalno ili u suradnji s orkestrima (J. S. Bach, A. Bruckner, D. Buxtehude, A. Campra, M.-A. Charpentier, J. Haydn, G. F. Händel, W. A. Mozart, A. Vivaldi i dr.). Sudjelujući na natjecanjima u Hrvatskoj i širom svijeta (Mađarska, Italija, Njemačka, Kina, Turska i dr.) osvojio je 2 Grand Prixa i brojna zlatna odličja.
Njegova kvaliteta prepoznata je i izvan Hrvatske – tako je ostvario niz uspješnih turneja: Izrael, Tajvan, Njemačka, Francuska, Bugarska, a u lipnju 2015. godine Zbor je nastupio u Generalnoj Skupštini UN-a u New Yorku u povodu obilježavanja 70. obljetnice osnivanja Ujedinjenih naroda.
Za svoj predani rad nagrađen je prestižnom strukovnom nagradom Hrvatskog društva glazbenih umjetnika “Diploma Milka Trnina” za 2008. godinu.
Osnivač, umjetnički ravnatelj i dirigent Zbora je Goran Jerković.

Foto: Press

comment closed