fbpx

Mlijeko: Raskrinkavanje dječjih mitova

Zagreb…

Održano predavanje ‘Bajka o sretnoj kravici i veselom teletu’

MlijekoNedavno otvorena izložba ‘O životinjama i ljudima’ u zagrebačkom Etnografskom muzeju (Trg Mažuranića 14) izaziva veliko zanimanje ne samo svojim sadržajem, nego i edukativnim programima koji će se odvijati u Muzeju sve do studenoga. U proljetnom ciklusu predavanja, u četvrtak 11. svibnja 2017. godine, Vedran Romac, socijalni radnik, predavač, aktivist za prava životinja i vegan, održao je predavanje ‘Bajka o sretnoj kravici i veselom teletu‘.
Mliječna industrija i njezini proizvodi – kravlje mlijeko,  obavijeni su nevjerojatnim velom nevinosti, a njihov marketing počiva na razvijanju duboke podsvjesne i svjesne poveznice između mlijeka i mliječnih proizvoda i pojmova ‘obitelj’, ‘zdravlje obitelji’, ‘zdravlje djeteta’, ‘razvoj djeteta’ i sl. Vedran Romac govorio je o mitovima u koje vjerujemo od ranoga djetinjstva te zašto nam je ugodno zamišljati idilične prikaze spokojnih i zadovoljnih krava na zelenim pašnjacima.
Ovo intrigantno predavanje odgovara na mnoga pitanja koja izložba postavlja o odnosu čovjeka prema životinjama, od kojih je najvažnije što danas znači biti čovjek, kako društvo definira što je humano i koje to izazove nosi u budućnosti. Posjetitelji će moći svojim pitanjima i komentarima aktivno sudjelovati u predavanju i preispitati uvriježena vjerovanja.
Udruga Prijatelji životinja nastavit će suradnju s Etnografskim muzejom na izložbi ‘O životinjama i ljudima’ daljnjim predavanjima za javnost, kao i radionicama za djecu vrtićke dobi i učenike osnovnih škola. Poziva sve da dođu na predavanje, pogledaju izložbu i razmisle i o njezinoj poruci osobne promjene i poticanja na aktivizam za životinje.

Foto: Press