fbpx

Na Jane’s Walk u Zagrebu šetalo gotovo 200 šetača!

Zagreb…

Jane s WalkGotovo 200 šetača pridružilo se u petak akciji ‘Jane’s Walk‘, a u kojoj je sudjelovalo više od 135 gradova iz 27 zemalja sa šest kontinenata. U sklopu akcije u Zagrebu bilo je organizirano pet šetnji, a samo prošloga petka istovremeno su održane četiri šetnje – Knežija i Srednjaci: od sela preko predgrađa do grada, Leafy Zagreb, Krug po Maksimiru i šetnja Podsusedom.
Šetači koji su se pridružili trešnjevačkoj Jane s Walkšetnji imali su prilike vidjeti građevinu s 24 prozora na jednom zidu, prošli su kroz permakulturni vrt OŠ Matije Gupca, a vidjeli su i kućicu za igranje na drvetu u Zadarskoj ulici. Znimljiva tura u koju su se svojim pričama uključili i sami šetači vođena je Podsusedom, a svojim su  pričama doprinijeli i šečaći iz Maksimira. Dobro posjećena bila je i jedina šetnja vođena na engleskom jeziku – Leafy Zagreb. Riječ je o šetnjama koje su besplatne i lokalno organizirane s ciljem da se ljudi okupljaju radi zajedničkog istraživanja, razgovora i uživanja u svojim kvartovima. Za razliku od klasično vođenih šetnji ove su šetnje sličnije razgovoru uz šetnju.
Priču o kvartovskim šetnjama pokrenula je Jane Jacobs, urbanistica i aktivistica koje je gradovima prilazila na posve nov i do tada nepoznat način, kao na socijalne cjeline. Smatrala je da je izuzetno važno da sami građani upravljaju razvojem gradova i kvartova u kojima žive i poticala je ljude da se bolje upoznaju sa okolinom u kojoj stanuju, rade, polaze školu, bave se sportom, šeću…
Koordinator zagrebačkih šetnji bio je Centar za kulturu Trešnjevka, a prva u nizu šetnji, Od Bookse do Trga Europe, koju je vodio Saša Šimpraga, održana je 24. travnja.

Foto: Press