fbpx

Natječaj Performing Ilica

U sklopu projekta Q’ART 2020. i EU projekta CreArt – Performing Ilica

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u sklopu projekta Q’ART 2020. i EU projekta CreArt nastavlja projekt Performing Ilica u okviru kojeg su dosad izvedena tri performansa autora Dejana Gotića, Siniše Labrovića i Božidara Katića tijekom rujna te otvara novi natječaj za tri nova performansa koji će se održati 20. prosinca ove godine.

KONCEPT PROJEKTA

Ilica, nekad simbolički put u središte grada Zagreba, ulica koja se proteže 5653 metara od Trga bana Josipa Jelačića do Aleje grada Bologne, svoju je nepovratnu transformaciju započela krajem devedesetih godina prošlog stoljeća. Nekad nezaobilazno mjesto shoppinga, odlaska u banku, bar, restoran, obrt ili ured izmijenjena je u postindustrijskom dobu procesima gentrifikacije i komodifikacije. Od dolaska Mercatonea u Zagreb (1999.) formiraju se trgovački centri (mallovi) kao rezultat procesa stvaranja brandova i nad-nacionalnih korporacija, a poslovni se prostori prilagođavaju tržištu seleći u mjesta manjih najmova, dostupnijih automobilskom prometu. Ilica tako postaje, da parafraziramo Vladimira Dodiga, Trokuta anti-ulica u anti-gradu, mjesto gdje se poznanici/ice više ne susreću i gdje se ne odvija društvena interakcija stanovnika/ica grada. Ulica se izmiče u virtualni prostor susreta, a u stvarnom svijetu ona postaje prazna ljuštura napuštenih i devastiranih prostora koji zjape prazni ili se ispunjavaju istovjetnim bezličnim sadržajem kakve možemo vidjeti od Tokija do Pariza, a Frederic Jameson ih naziva postmodernim pastišem. Takvo je mjesto moguće transformirati jedino umjetničkim akcijama i reinterpretiranjem formi gradskog života po modelu simulakruma; ako ‘stvarni’ stanovnici/ice ulica izmiču u mall ili outlet centar, ‘stvarna’ ulica mora postati mjesto gdje svakodnevica postaje izvedba u svim formama kreativnog izražavanja.
Jednodnevno događanje Hrvatskog društva likovnih umjetnika Performing Ilica koje se realizira u sklopu projekta Q’ART 2020. i EU projekta CreArt poziva sve suvremene umjetnike i umjetnice da svojim radovima reinterpretiraju ili odgovore na: mogućnost susreta i društvene interakcije na ulici; probleme potresa, cijene najmova i uvjeta rada koji definiraju život stanovnika grada; aspekte boravaka u mallovima ili u otvorenim prostorima; modele transformacija grada umjetničkim djelima.
Umjetnicima i umjetnicama se preporuča da predlože performanse, akcije, happeninge, zvučne instalacije, uprizorenja i intervencije te sve druge vrste suvremenih umjetničkih praksi u formatu koji obavezno uključuje interaktivnost između umjetnika/ica, posjetioca/iteljica programa i ostalih dionika projekta Q’ART 2020. Cilj je događanja Performing Ilica da umjetnici i umjetnice svojim izvedbama doprinesu ne samo umjetničkoj izvrsnosti čitavog projekta već i da atraktivnošću i interaktivnošću podignu vidljivost događanja i generiraju novu vrst publike unutar projekta.

Ilica

PRAVO SUDJELOVANJA – Performing Ilica

Pravo sudjelovanja imaju isključivo redoviti članovi HDLU-a (Trg žrtava fašizma 16, Zagreb) koji žive u Gradu Zagrebu ili koji su rođeni u Gradu Zagrebu ili koji aktivno djeluju na zagrebačkoj umjetničkoj sceni.
Status svog članstva možete provjeriti s Miranom Jurićem ([email protected]) ili Vericom Pavušek ([email protected]).

ODABRANIM UMJETNICIMA OSIGURAT ĆE SE:
umjetnički honorar u iznosu 3.700,00 HRK neto
promocija i predstavljanje umjetnika i rada
fotografije djela u svrhu promocije
do najviše 1.000 HRK bruto popratnih troškova ili materijala

NAČIN PRIJAVE:
Prijave se vrše, slanjem PDF dokumenta na e-mail [email protected] s naznakom „Performing Ilica“.
Rok prijave je 4. studeni 2020.

Sadržaj PDF dokumenta, max veličine 10 MB,:
životopis na hrvatskom jeziku
detaljan opis predloženog programa, referirajući se na predloženi koncept uz naznaku trajanja, prijedloga lokacije u okviru područja djelovanja projekta, tehničke specifikacije
detaljna specifikacija dodatnih troškova
vizualni materijali ili dodatna dokumentacija predloženog projekta ako je primjenjivo.

Foto: Press