Ne propustite: Seviljski brijač
Piše: redakcija On 25 ožu., 2017 At 10:34 AM | Categorized As Događanja | With 0 Comments

Na Sušaku…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Seviljski brijačDanas, 25. ožujka 2017. s početkom u 19.30 sati, u HKD-u na Sušaku nacionalni prvak i operni umjetnik svjetske karijere Giorgio Surian, u sklopu opernog studija ‘Drama u operi’ HNK Ivana pl. Zajca, predstavlja jednu od najpopularnijih opera ‘Seviljski brijač’. Operu u novome ruhu, s naglaskom na komediji, ali i zadatkom da operu približi novoj, mladoj publici.
Naime, nakon ‘Carmen’ koja je prije dvije godine pozvala publiku na novo promišljanje odnosa opere i drame, riječka Opera programu opernog studija ‘Drama u operi’ dodaje novi naslov, komičnu operu ‘Seviljski brijač’ talijanskog skladatelja Gioachina Rossinija, u adaptaciji i režiji Giorgia Suriana.
Seviljski brijačPrema njegovu konceptu, naglasak je stavljen na komične situacije i zaplete na kojima počiva priča, a opera je adaptacijom i u smanjenoj formi zadržala sve ono po čemu je prepoznatljiva i zbog čega je postala najslavnijom komičnom operom svih vremena. Riječ je o razigranoj, duhovitoj i zabavnoj verziji opere za cijelu obitelj.
Uz Igora Vlajnića na klaviru, u ulozi duhovita i dovitljiva brijača Figara nastupit će Robert Kolar, a u ulozi Rosine Vanja Zelčić, s kojom će se u kasnijim izvedbama izmijenjivati Ilijana Korać. Ulogu grofa Almavive pjevat će mladi gost Josip Čajko, ulogu Bartola Dario Bercich, a ulogu Don Basilia Slavko Sekulić. U ulozi Časnika alternirat će Saša Matovina i Darko Matijašević dok će vojnici biti Nenad Vidaković i Savo Orobabić.
Seviljski brijačGiorgio Surian osmislio je i scenografsko rješenje predstave dok svjetlo potpisuje Boris Blidar.
Nakon ove opere, Rossini je postao operna zvijezda, a činjenica da ju je napisao s nepune 24 godine, osim zbog radosti i prepoznatljivih melodija i arija koje donosi, potvrda je da je riječ o opernom djelu za mlade, one koji će možda prvi put ući u svijet opere.
Podsjetimo, da sklada svog „Seviljca“, Rossiniju je poslužila klasična Beaumarchaisova komedija. Od 1816. godine ta neodoljiva opera buffo privlači pozornost operne publike diljem svijeta i ostaje modelom pitoreskne glazbene scene, donoseći priču o ljubavnim peripetijama mladoga grofa koji bi se htio domoći lijepe Rosine, pri čemu Figaro u svojim rukama drži konce brojnih komičnih zapleta i vješto ih raspliće.
‘Seviljski brijač’ kralj je komične opere, po izričaju i savršenoj sprezi s tekstom nikada kasnije nadmašena partitura.

Foto: Press

comment closed