fbpx

Ludwig van Beethoven u Zajcu!

Rijeka…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Ludwig van Beethoven

Ludwig van BeethovenVeličanstvena ‘Deveta‘, posljednja simfonija Ludwiga van Beethovena, koja uživa kultni status, na programu je HNK Ivana pl. Zajca u subotu, 11. ožujka 2017. godine s početkom u 20.00 sati.
Skladana je gotovo deset godina, a prvom je izvedbom u Beču dirigirao sam Ludwig van Beethoven 1824. godine. Smatra se njegovim najvažnijim djelom, sintezom njegova stvaralaštva i prvom simfonijom u kojoj se koristi ljudski glas, solisti i zbor, a također i svojevrsnim stilskim mostom između klasičnog i romantičnog razdoblja. Današnja himna Europske unije, „Oda radosti“, na stihove njegovog velikog suvremenika Schillera, poziva u četvrtom stavku ‘Devete’ na slobodu i zajedništvo. U ovoj će riječkoj izvedbi vokalno-instrumentalne simfonije to učiniti vrhunske solističke snage riječke Opere, sopranistica Kristina Kolar, mezzosopranistica Ivana Srbljan, tenor Marko Fortanuto i bas Giorgio Surian, zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca i Akademski mješoviti zbor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te orkestar riječke Opere pod vodstvom maestra Tibora Bogányija.
‘Devetom’ koju je napisao pred kraj života, Beethoven je vjerojatno najbolje izrazio sebe. Ovim je remek-djelom, Beethoven pokazao smjer razvoja europske glazbe i ostavio svijetu umjetničku i humanističku oporuku. Duboko misaono djelo u kojem sloboda i ljubav na kraju pobjeđuju sva zla i nesreće čovječanstva, a radost zamijenjuje bol, još je na davnoj prizvedbi izazvalo oduševljenje koje do danas nije nimalo splasnulo. A to oduševljenje koje traje svakako je jednim od razloga što su ulaznice za subotnju izvedbu Beethovenove ‘Devete’ u ‘Zajcu’ vrlo brzo rasprodane, pa su u prodaju puštena i pomoćna mjesta.

Foto: Press