fbpx

Svečano otvoren ovogodišnji Tjedan glazbe za mlade

Zagreb…

Tjedan glazbe za mlade u duhu impresionizma

Tjedan glazbe za mladeOtvaranjem likovne izložbe Radost slikanja uz glazbu svečano je otvoren ovogodišnji Tjedan glazbe za mlade koji je posvećen impresionizmu u glazbi, a koji se održava u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski od 9. do 12. travnja 2018. godine. Inspirativan program ovogodišnjeg Tjedna glazbe za mlade uključuje tematsku likovnu izložbu koja traje od 9. do 12. travnja te dva, multimedijom bogata, koncerta koja će se održavati 10. travnja u 9.30 i 11.30 sati.
Na koncertima će se izvoditi djela Claude Debussya, francuskog skladatelja i vodećeg predstavnika impresionizma te hrvatskog skladatelja Božidara Kunca kojem je upravo Debussy bio inspiracija. Očaravajuće glazbene izvedbe izvodit će Zagrebačka filharmonija, te Berislav Arlavi na glasoviru, a sve pod dirigentskom palicom Tončija Bilića. Koncert će voditi dr. sc. Zdenka Weber, muzikolog, a režiju potpisuje Ivan Miladinov. Program će obogatiti prigodne recitacije i osvrti na razdoblje impresionizma u umjetnosti, a koncerte će plesnim koreografijama uveličati dvjestotinjak plesača Škole suvremenog plesa Ane Maletić.
Claude Debussy bio je glazbeni inovator i buntovnik koji svojim revolucionarnim stavom nije pristajao na nametnute norme. Njegova glazba potiče na stvaralaštvo i nove ideje te upravo on predstavlja mogući autoritet za razvoj mladih. – izjavila je doktorica Weber, autorica teksta i voditeljica programa Tjedna glazbe za mlade prilikom svečanog otvorenja.
Okvirno 1000 djece iz cijele Hrvatske, točnije iz 17 županija i 44 pripadajuća grada, sudjelovalo je u inspirativnom natječaju Radost slikanja uz glazbu gdje su djeca od vrtićke dobi do srednjih škola dobila zadatak da kroz likovno izražavanje pretoče glazbenu impresiju tematskog glazbenog predloška, a ove godine to je bio glavni predstavnik impresionizma Claude Debussy, francuski skladatelj i glazbeni inovator s kraja 19. stoljeća koji je upravo kroz impresionizam postavio temelje glazbi 20. stoljeća. Članice žirija – Biserka Rauter Plančić, predsjednica, povjesničarka umjetnosti, Katarina Krpan, prof. glasovira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Jagoda Popović, akademska slikarica te doktorica Zdenka Weber – imale su iznimno težak zadatak pri izboru najboljih likovnih uradaka.
rvu nagradu osvojila je Lorena Baturina, učenica 8 razreda O.Š. Lovro pl. Matačić uz Zagreba, uz mentorstvo Vesne Zaimović, prof. glazbene kulture i Marije Barlek, prof. likovne kulture, a inspiracija joj je bila Debussyjevo More. Upravo je ista kompozicija bila inspiracija i Asji Bećirspahić, drugonagrađenoj učenici 4. razreda O. Š. Trnovitički Popovac iz Garešnice. Treća nagrada otišla u Zabok Evi Novak iz Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću koja je nadahnuće za likovno djelo pronašla u Debussyjevom Reverieu, uz mentorstvo Aleksandre Mašić Tumpa. Posebna priznanja dodijeljena su petogodišnjem Janu Barbiru iz Rijeke te Luki Telincu iz 3. razreda srednje škole iz Zagreba, a nagrada za tematski vizual ovogodišnjeg Tjedna glazbe za mlade dodijeljena je Lauri Miletić, maturantici zadarske gimnazije.
– Užitak je podržavati mlade ljude koji se uvijek oduševe kvalitetno prezentiranim kulturnim sadržajima što mora biti glavna motivacija svim dionicima u društvu kako bi glazbu i umjetnost općenito približili djeci – izjavio je Tonči Bilić, predsjednik Hrvatske glazbene mladeži.
Uz Bilića i Weber publiku su pozdravili i Josip Nalis, savjetnik ravnatelja Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, Davorka Bajić, producentica Zagrebačke filharmonije, te Normela Krešić-Vrkljan, ravnateljica Škole suvremenog plesa Ane Maletić.
Mladim umjetnicima, sudionicima natječaja, dodijeljene su vrijedne nagrade, a svi mladi sudionici Tjedna glazbe dobit će na korištenje karticu za članstvo u Kulturnom pokazu Hrvatske glazbene mladeži kojom ostvaruju pogodnosti, između ostalog, na ulaznice za koncerte, izložbe, kazališne predstave, a u cilju promicanja i njegovanja kulturnih vrijednosti.
Bitno je istaknuti da je Tjedan glazbe za mlade jedan od glavnih aktivnosti koje provodi Hrvatska glazbena mladež s ciljem promoviranja glazbe i poticanja razvoja mlade publike i kroz njihovo aktivno sudjelovanje u kulturnim programima, u ovom slučaju kroz likovno plesni izričaj.

Foto: Press