Tribina o položaju mladih dramskih umjetnika
Piše: Gordana Malašić Lazić On 5 svi., 2015 At 05:49 PM | Categorized As Događanja | With 0 Comments

Dani Ogranka mladih…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Cilj manifestacije je pokazati kako tržište u Hrvatskoj nije pronašlo pravi način za razvoj mladih umjetnika nakon studija

TribinaU četvrtak, 7. svibnja, otvaranjem izložbe ‘LutkoskopMorane Dolenc u 11 sati i 30 minuta u prostorijama zagrebačkog kazališta ‘Gavella’ počet će prvi Dani Ogranka mladih, koje će svečano otvoriti glumac Joško Ševo, dopredsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika. U sklopu izložbe, koju će se moći razgledati do subote 9. svibnja u 13 sati, prikazuju se lutke i scenografija iz lutkarskih predstava: male lutkarske forme ‘Palomitas‘, predstave ‘Manola’ te ‘Femme Fadal – San o Amáliji Rodrigues u slikama kazališta sjena‘.

Do posljednje kapi krvi’  – Nina Horvat

Odmah po otvaranju izložbe, slijedi prvo od tri koncertna čitanja tekstova mladih dramskih spisateljica, koncertno čitanje crne komedije ‘Do posljednje kapi krvi’ Nine Horvat u režiji Filipa Povrženića, koja govori o disfunkcionalnoj obitelji u kojoj nitko nikoga ne voli i svi su više nego spremni jedni drugima zabiti nož u leđa. Doslovno. Jedino što imaju zajednička je mržnja prema Loreni, glavi obitelji koje se svi žele riješiti. Nakon niza pokušaja ubojstava i zabuna, postavlja se pitanje tko će posljednji ostati stajati na nogama.

‘Šah’ – Frana Marija Vranković

Antidrama ‘Šah’ Frane Marije Vranković bit će koncertno izvedena u petak u podne. Ona se bavi vremenom između poteza za partije šaha, kad šahovski sat otkucava te jedan gubi, dok drugi pobjeđuje. Tada o sudbinama figurica šaha odlučuju neke dvije vanjske ruke i one nemaju slobodu. Nemaju ju za partije, a ni nakon nje jer kad jedna partija završi, pripremaju se za drugi okršaj.

‘Mamutica’ – Kristina Gavran

Treća drama također će biti izvedena u podne, ali u subotu. Riječ je o drami   ‘Mamutica’ Kristine Gavran, u režiji Lovre Krsnika, koja se usredotočuje na četveročlanu obitelj koja živi na trinaestom katu Mamutice, velikog stambenog kompleksa izgrađenog u vrijeme socijalizma u Novom Zagrebu. Iako svatko od njih sanja o promjeni i bijegu od zadane rutine, ne mogu se pomaknuti iz svoje tromosti. Dino ne želi biti kao njegovi roditelji koje je život prožvakao i ispljunuo. Posao, banka, kredit za stan. On mašta o bijegu u divljinu i opsjednuto čita o Chrisu Superskitnici. Tri su to dosad neizvedena dramska teksta koja će na Danima imati svoju prvu izvedbu.

TribinaTribina o položaju mladih dramskih umjetnika

Dani Ogranka mladih zamišljeni su kao platforma na kojoj će se moći predstaviti mladih dramski umjetnici, akademski glumci, redatelji, dramaturzi, producenti i oblikovatelji svjetla do 35 godina starosti. Zbog toga je centralni događai ovogodišnjih Dana Tribina o položaju mladih dramskih umjetnika u petak u 10 sati  i  Burza mladih u subotu u 10 sati. Na Burzi mladih će se predstaviti diplomirani glumci i redatelji, među kojima su i već poznata glumačka imena poput Iskre Jirsak, Armina Omerovića, Marka Hergešića i Petre Vukelić.  Cilj ove manifestacije, koju su organizirali Lovro Krsnik, Elena Orlić, Damjan Simić i Frana Marija Vranković, je pokazati da u Hrvatskoj sve veći broj mladih završava umjetničke akademije te kako tržište nije pronašlo adekvatan način za njihov umjetnički razvoj nakon završetka studija.

Foto: Press

comment closed