Ulaz slobodan: Koncert otvorenja nove sezone ciklusa Sfumato

Zagreb…

Koncert otvorenja nove sezone ciklusa Sfumato ujedno je i promocija novoga CD izdanja Zbora HRT-a

KoncertVrsni, međunarodno afirmirani vokalni solisti i instrumentalisti, udružili su se sa Zborom HRT-a i maestrom Tomislavom Fačinijem kako bi na novome nosaču zvuka studijski zabilježili skladbe Tomasa Cecchinija, a prvi koncert u novoj sezoni, koji će se održati u Crkvi sv. Blaža u Zagrebu u utorak 15. rujna s početkom u 20 sati, Koncertpredstavit će taj projekt koncertnom izvedbom Cecchinijevih skladbi u istome sastavu kao i na CD-u.
Skladatelj koji je u prvoj polovici 17. stoljeća djelovao kao maestro di cappella splitske i hvarske katedrale, ostavio je nekoliko zbirki svjetovnih madrigala i duhovnih skladbi koje svjedoče o suvremenosti njegove glazbe. Prateći glazbene trendove svojega vremena uglazbljivao je stihove talijanskih pjesnika u stilu monodijskih madrigala, moderne vokalnoinstrumentalne vrste koja je svoj vrhunac doživljavala upravo u Cecchinijevo vrijeme. Prvi put te je skladbe predstavio u zbirci Amorosi concetti I, objavljenoj 1612. u Veneciji, a uslijedile su i druge zbirke od kojih su na CD-u, osim spomenute, zastupljene i Amorosi concetti III, te Psalmi, missa, et alia cantica. Njegova zbirka, Cinque messe a due voci, krije osobitu zanimljivost: prve instrumentalne sonate nastale na području današnje Hrvatske od kojih je osma izabrana za nosač zvuka, a time i za koncert.
Stvaralaštvo Tomasa Cecchinija u fokus glazbene javnosti došlo je ponovno tek u 20. stoljeću zahvaljujući istraživanjima muzikologa Dragana Plamenca, Bojana Bujića, Lovre Županovića i potom Ennia Stipčevića te nastojanjima dirigenta Vladimira Kranjčevića. Zahvaljujući novim znanstvenim spoznajama i povijesno osviještenim izvođenju, kao i novim kritičkim izdanjima sačuvanih Cecchinijevih zbirki, danas možemo predstaviti i novi pogled na Cecchnijev opus.
CD Nebo i zemlja Tomasa Cecchinija te koncerti koji će proizaći iz toga projekta svakako su važan korak u revitalizaciji njegove glazbe u suvremenu glazbenu praksu.
Izravni prijenos koncerta biti će na Trećem programu Hrvatskoga radija.
Ulaz na koncert je slobodan uz poštivanje epidemioloških mjera.

Foto: Press – HRT promo