Žene u glazbi: Povodom 95. godišnjice smrti Dore Pejačević
By redakcija On 17 velj., 2018 At 02:46 PM | Categorized As Događanja | With 0 Comments

Dubrovnik…

Žene u glazbiU 2018. godini navršava se 95. godina smrti Dore Pejačević, jedne od najistaknutijih hrvatskih skladateljica. Tom je prigodom osmišljen projekt pod nazivom Žene u glazbi koji idejno polazi od značajnih glazbenica i skladateljica: Marie Theresie von Paradis, Clare Schumann, Fanny Mendelssohn i Dore Pejačević, čija će djela izvoditi violinistica Đana Kahriman i pijanistica Ivana Jelača. Uz koncerte će biti izložena popratna izložba koja tematizira Žene u glazbijavno djelovanje žena na glazbenoj sceni, prateći profesionalne i životne puteve istaknutih glazbenica skladateljica čija je vrijednost bila rijetko priznata. Usprkos brojnim ograničenjima, neke su se žene ipak uspjele afirmirati u svijetu profesionalne umjetnosti. Bile su inspiracija suvremenicima, čak i kad su predstavljale potencijalnu prijetnju društvu.
Koncert će se pred dubrovačkom publikom, nakon Našica i Zagreba, održati u srijedu 21. veljače u Čitaonici Narodne knjižnice Grad (Saloča od zrcala) s početkom u 20 sati.
Program realizira udruga Sve ostalo je glazba u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, uz potporu Grada Dubrovnika, a dvodnevni program pod nazivom „Kontesa Dora knjižnici u pohode“ započinje u utorak, 20. veljače u 19 sati predavanjem „Što je čitala Dora?“ dr. sc. Dinka Župana.

Autorica koncepta programa i tekstova popratne izložbe je Ivana Jelača.
Program:
Dora Pejačević – Walzer-Capricen, suita za klavir op. 28
Clara Schumann – Tri romance za violinu i klavir op.22
Maria Theresia von Paradis – Sicilienne za violinu i klavir
Fanny Mendelssohn – Nocturno u g-molu za klavir
Il Saltarello – Romano za klavir
Dora Pejačević – Sonata za violinu i klavir u D-duru, op.26
Ulaz je slobodan

Foto: Press

comment closed