Otišla iz politike: “Nije lako gledati nezaposlene građane i susjede, a ne možete im pomoći!”

Elena 2

Prošlog tjedna Elena Perković Paloš odlučila je da se više neće kandidirati na mjesto dogradonačelnice Sinja jer smatra da nije ispunila jedno od obećanja koje je dala, a to je da će u Sinju smanjiti nezaposlenost. Njezina odluka je politički presedan u Hrvatskoj. Elena je 2009. godine došla na mjesto dogradonačelnice putem Nezavisne liste doktora Stipislava Jadrijevića. U ekskluzivnom razgovoru za Scenu dogradonačelnica Sinja kaže da je glavni razlog njezine odluke politička i ljudska odgovornost jer ne može u novoj kampanji stati ispred svojih građana i uvjeravati ih u suprotno.

Scena: Kad ste se počeli baviti politikom i zašto?

Ako kažete da ste ušli u politiku radi općeg dobra, zvuči poput utopije i naravno, neće vam nitko vjerovati. Ali odgovorno tvrdim da je to bio moj razlog. Naime, još 2002. godine bila sam gradski vijećnik u Sinju, pa sam i tada napravila presedan, odnosno za političare nevjerojatan potez – vratila sam mandat stranci i otišla raditi u privatnom sektoru.

Scena: Tko je utjecao na vašu odluku da se kandidirate za dogradonačelnicu?

Doktora Stipislava Jadrijevića upoznala sam 2009. godine. On je preko svojih poznanika došao do mene i zamolio me da budem član njegovog tima za lokalne izbore 2009. godine. Bila sam na listi kandidata za zamjenicu gradonačelnika  (nezavisni kandidat), te sam taj mandat zajedno s gradonačelnikom i drugim zamjenikom i osvojila.

Scena: Zašto se više ne želite baviti politikom? Tko ili što vas je razočaralo?

Uvijek stojim iza svojih riječi i postupaka. Ne osjećam potpuni poraz jer sam napravila dosta dobrih poteza za grad Sinj, ali moji sugrađani sve teže žive. Sve ih je više nezaposlenih, a ja im svojim djelovanjem nisam mogla pomoći koliko sam htjela. Razočarala me općenito situacija u kojoj ljudi iz realnog sektora nemaju šanse provesti promjene dinamikom kojom bi htjeli. Naime, kolektivni ugovori, zaštićena radna mjesta, novozaposlenih u državnim službama nakon svakog mandata od četiri godine, procedure oko donošenja odluka. U lokalnoj samoupravi zakoni trebaju biti fleksibilniji, nitko ne treba zauzeti stav da ima posao do mirovine.

 Scena: Zašto niste uspjeli smanjiti nezaposlenost? Što je otežalo vašu želju u tome da je smanjite?

U Hrvatskoj nezaposlenost nitko nije smanjio u zadnje četiri godine. Situacija u gospodarstvu je katastrofalna, nema gospodarskih aktivnosti, investitori nas zaobilaze. Radnici Dalmatinke, Konstruktora, Alkoma i još mnogo tvrtki, ostali su bez posla. Sigurno im ja nisam dala otkaz, ali zato smo stvorili uvjete za otvaranje radnih mjesta na Gospodarskoj zoni Kukuzovac. No to je sve nedovoljno da se situacija promjeni u korist smanjenja broja nezaposlenih. Nisam krivac za svjetsku krizu, ali kao političar kojem su građani dali povjerenje, naravno da imam suodgovornost. Pa nemam obraza uvjeravati ljude kako su uvijek – neki drugi krivi.

 Scena: Što ste sve uspjeli u svom mandate napraviti za Sinj?

U svom mandatu napravila sam puno za poljoprivredu i poljoprivrednike grada Sinja. Zbog mog pritiska na institucije očistili su se kanali u sinjskom polju jer nisu bili protočni pa je stradala skoro cijela ljetina  za vrijeme prošlogodišnje suše. A projekt navodnjavanja sinjskog polja je ušao u proračun Hrvatskih voda za ovu godinu. Uspjela sam nagovoriti poljoprivrednike da se udruže u poljoprivrednu zadrugu Sinjanka te im pomogla sam u radu. Također sam pokrenula gospodarsku zonu Kukuzovac, privukla investitore i u zoni  trenutno ima 30-tak novozaposlenih osoba i četiri objekta u funkciji. Svojom idejom o smanjenju cijene zemljišta i skraćivanjem roka gradnje objekata , privukli su se investitori koji su ozbiljni u svojim namjerama.

Scena: Odlučili ste da se više nećete kandidirati, koji su sve razlozi?

Glavni razlog je moja politička i ljudska odgovornost. Ja ne mogu u novoj kampanju stati ispred svojih građana i uvjeravati ih u suprotno.

Scena: Jeste li kao žena bili na meti predrasuda?

Moram priznati da je po tom pitanju suradnja s mojim prvim suradnicima bila bez predrasuda. U javnosti ih je možda i bilo, ali to su samo nagađanja.

Scena:  Vi ste jedna od rijetkih političarki koja daje ostavku zbog toga što niste ostvarili dio obećanog, mislite li da će i ostali slijediti vaš primjer?

I na vama novinarima je zadatak da kroz medije barem potencirate moralne odluke. Treba reći dosta svima, koji na bilo koji način hoće javno djelovati, a da nemaju rezultate iza sebe. Moji rezultati, možda nisu toliko porazni jer se cijela javnost iznenadila zbog mog poteza. Mnogi su me odgovarali i govorili mi da će ponovno za mene glasati. Ali ruku na srce, nije lako gledati svu tu vojsku nezaposlenih sugrađana i susjeda , a ne možete im pomoći. A prije četiri godine ste im obećali da ćete im omogućiti pravo na rad.

Scena: Neki sad komentiraju vašu odluku kao smišljenu, što biste im poručili?

Odluka se može nazvati smišljenom, ali za što? Odlazim u privatni sektor, nisam se ‘uhljebila’ u niti jednu gradsku tvrtku, iako sam mogla. Nisam više na teret proračuna , nego punim proračun. U tome je problem, što su građani Hrvatske toliko puta prevareni da sumnjaju i u poštene namjere.

Scena: Je li bilo smicalica dok ste radili i kako ste se borili s time?

Nikakvih smicalica nije bilo, a je li mi je netko radio iza leđa, ne zanima me jer meni treba reći u lice, jedino to priznam.

Scena: Kako biste opisali sadašnju političku scenu?

Sadašnja politička scena je jednaka onoj od koje sam otišla! Čast iznimkama.

Scena: Što biste savjetovali vašem nasljedniku?

Nasljedniku bih savjetovala isto, ako za mandata ne uspije ispuniti predizborna obećanja, neka da priliku drugome.  Ili da ne obećava ništa, osim poštenog rada!