Njemačka i Sao Paolo protiv krzna!
Piše: redakcija On 22 srp., 2015 At 09:22 AM | Categorized As Kućni ljubimci, Ljubimci | With 0 Comments

Prijatelji životinja…

Njemačka protiv uzgoja životinja za krzno, São Paolo zabranjuje i prodaju

Osuda ubijanja životinja radi krzna svakodnevno raste

protiv krznaIako je Brazil bio jedan od najvećih proizvođača krzna od činčila, brazilski najveći grad sada zabranjuje i uzgoj i prodaju krzna. Sve više zemalja se pridružuje akciji protiv krzna. Uzgoj i ubijanje životinja radi krzna globalno su prepoznati kao okrutna i potpuno nepotrebna praksa u 21. stoljeću, zbog čega sve više država zabranjuje tu primitivnu praksu. 2006. godine, u vrijeme kada je Hrvatska zabranila uzgoj životinja radi krzna, zabrana je postojala u Velikoj Britaniji i Austriji. Otada, Slovenija, Republika Makedonija, Sjeverna Irska, Švicarska, belgijska regija Valonija, brazilska država São Paulo, Srbija, Bosna i Hercegovina potpuno su zabranile uzgoj životinja za krzno, dok djelomične zabrane postoje u Nizozemskoj, Danskoj, Švedskoj, Njemačkoj i Novom Zelandu. Njemačka i São Paulo krenuli su nedavno i korak dalje.
Gornji dom njemačkog parlamenta usvojio je nacrt zakona kojim bi se u Njemačkoj zabranio uzgoj životinja radi krzna. Zahtjev za zabranom, kroz izmjene i dopune Zakona o dobrobiti životinja, potaknuo je Robert Habeck, ministar okoliša njemačke savezne države Schleswig-Holstein. Naveo je da uzgoj i ubijanje lisica, kuna i činčila radi krzna nisu nužni za osiguravanje osnovnih ljudskih potreba i stoga su nespojivi s Ustavom Savezne Republike Njemačke. Moguća zabrana farmi krzna temelji se na činjenici da ubijanje životinja zbog njihova krzna nije utemeljeno bilo kojim opravdanim razlogom, u skladu sa stavkom 1. Zakona o dobrobiti životinja. Preostalim farmama krzna u Njemačkoj odobrit će se prijelazno razdoblje od 10 godina. Organizacija Humane Society pozvala je donji dom njemačkog parlamenta da prijedlog usvoji čim prije.
Nakon što je ranije već zabranio uzgoj životinja radi krzna, São Paulo može se ponositi novom, još naprednijom odlukom. Gradonačelnik Fernando Haddad potpisao je povijesni zakon kojim zabranjuje uvoz i prodaju krznenih proizvoda u brazilskom najvećem gradu São Paulu. Uzgoj životinja za krzno iznimno je okrutan, životinje su pod stalnim stresom, drže ih u malim kavezima u kojima se ne mogu kretati, a na kraju su podvrgnute mučnom ubijanju. Zakon takav uzgoj smatra nemoralnim, a u cilju mu je zaštititi životinje čije se krzno koristi u proizvodnji kaputa i modnih dodataka, poput zečeva, lisica, kuna, jazavaca, tuljana, kojota, vjeverica i činčila. Brazil je bio jedan od najvećih svjetskih proizvođača krznene odjeće od činčila, a ova zabrana važan je korak naprijed u smanjenu patnje životinja.

Foto: Press

comment closed