fbpx

Video – Neodoljivo: Na svijet došla beba pande

Zoološki vrt…

Jedini zoološki u Europi u kojem se pande razmnožavaju prirodnim putem

beba pandeVesele vijesti ne stižu samo iz zagrebačkog zoološkog vrta, gdje su prije nekoliko dana na svijet došla dva lavića, nego i iz bečkog Tiergartena Schönbrunn. Tamo je naime u nedjelju rođena još jedna beba velike pande. Spol novorođenog mališana dugačkog svega 10 centimetara i 100 grama teškog još se ne može odrediti.
– Iako je majka Yang Yang već prilično iskusna, u obzir moramo uzeti i činjenicu da smrtnost velikih panda u prvoj godini života iznosi 40 posto te njihova nastamba do daljnjeg ostaje zatvorena za posjetitelje – kazala je direktorica bečkog zoološkog vrta Dagmar Schratter.
beba pandeUzgoj panda prirodnim putem vrlo je rijedak, a bečki je zoološki vrt jedini u Europi kojem je to pošlo za rukom, i to čak četiri puta. Prva panda začeta prirodnim putem u Beču došla je na svijet 2007. godine, druga 2010., treća 2013., a sada je stigla i četvrta.
U životu oca Long Huija rođenjem bebe nije se puno toga promijenilo. Budući da mužjaci pande ni u divljini ne sudjeluju u odgoju mladunaca, on je odvojen od majke i bebe.
Velika panda ubraja se u jednu od najugroženijih životinjskih vrsta. Na jugozapadu Kine zabilježene su još samo 1.864 jedinke te su stoga i sva tri sada već odrasla mladunca rođena u Beču vraćena u Kinu.

Foto: Press
Video: [vsw id=”LjR4SvJshtI” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]