Anja Šovagović Despot: Predstava je brutalna i ubitačno istinska

Kolovoz u okrugu Osage…

Jedna od naših najboljih glumica za portal Scena.hr govori o ulozi u predstavi ‘Kolovoz u okrugu Osage’ za koju je dobila nekoliko nagrada

Anja Šovagović Despot

Anja Šovagović DespotAnja Šovagović Despot još jednom je osvojila publiku sjajno odigranom ulogom majke Violet Weston koja se suočava sa svojim kćerima, svojom i njihovom  krivnjom, ovisnošću, neurozom, prošlošću, uspjesima i neuspjesima, manipulacijom ljudima koji je vole, strahovima i svim problemima o kojima je obitelj godinama šutjela i nosila se na način na koji je znala i mogla. A baš ta šutnja Violet je dovela je do ruba maglovitog života pod tabletama i alkoholom, a njezinog supruga do Anja Šovagović Despotsamoubojstva te snažno utjecala na živote njezinih kćeri koje su i same postale žrtva i zatočenici zajedničke krivnje, i tako im oduzela mogućnost da stvore vlastitu funkcionalnu obitelj. Kroz priču se provlači zajednička obiteljska crta – bijeg. Bijegom su godinama prikrivali rane i potiskivali emocije. Pospremali ih u skrivene ladice podsvijesti. Anja je emocionalni krah žene koja se suočava sa životom, gorkom i surovom istinom utjelovila maestralno. U subotu se održala svečana 50. izvedba predstave ‘Kolovoz u okrugu Osage‘ Tracyja Lettsa u kazalištu Gavella. Anja kaže da je te večeri imala laganu tremu jer je to bila jubilarna brojka.
Anja Šovagović Despot– Svaka predstava je puna i to je prekrasan osjećaj jer publika sjajno prima. A večeras je bio svečani ugođaj, možda je bila i lagana trema zbog toga što je dosegnuta ta jubilarna brojka 50. I zapravo s novim elanom krećemo u novu sezonu – rekla je nakon izvedbe Anja za portal Scena.hr te dodala kako vjeruje da će predstava doživjeti i 100. izvedbu. Anja ističe da uživa igrati u ovoj predstavi.
– Komad je pisan baš onako glumački, tako da su te replike nevjerojatno pitke, govorljive, brutalne, ubitačne istinske, istinite.., a svatko od nas ima neke obiteljske obrasce, neke uzore, a da ne kažem neke krivnje. Ja sam se znala našaliti pa reći da ne znam koga igram, igram li tatu, mamu Anja Šovagović Despotili baku ili sebe ili svoju djecu čak ili muža. Tako da u tom nekom veselju jer smo dobili tako dobre karaktere za igrati, prolazi nam svaka predstava – otkrila je fantastična glumica za portal Scena.hr. Anja trenutno čita scenarij za jedan film, no više detalja nam nije mogla otkriti. Anja je za ulogu Violet nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta 2015. za najbolju žensku ulogu, osvojila je nagradu publike na ‘Gavella fairu’ 2015., nagrađena je za najbolju žensku ulogu na 30. ‘Gavellinim večerima’, tu je i nagrada ‘Fabijan Šovagović’ na 23. ‘Festivalu glumca’ te godišnjom nagradom ‘Vladimir Nazor’ za kazališnu umjetnost za 2015. godinu. A kako je bilo na svečanoj izvedbi pogledajte u fotogaleriji na linku.

Foto: Scena.hr