Dubravka Lelas o ulozi u Orašaru, inspiraciji, mašti te princu iz bajke
By Gordana Malašić Lazić On 26 stu., 2018 At 01:25 PM | Categorized As Intervju, Kazalište, Kultura | With 0 Comments

Intervju…

Mlada glumica Dubravka Lelas za portal Scena.hr prisjetila se i svog djetinjstva te oca koji joj je prije spavanja čitao ‘Najljepše bajke svijeta’

Dubravka Lelas

Dubravka LelasBilo bi mi drago da se publika uz Orašara na trenutak odmori od svakodnevnih obaveza i s nama utone u svijet između jave i mašte, kazala je Dubravka Lelas, članica ansambla Gradskoga kazališta Trešnja od 2016. godine. Redatelj Paolo Tišljarić i dramaturginja Lada Kaštelan na Trešnjine daske dovodi predstavu Orašar, prema bajci njemačkog romantičarskog pisca E. T. A. Hoffmanna Orašar i mišji kralj. Premijera će se održati 30. studenoga 2018. godine u zagrebačkom kazalištu Trešnja. A Dubravka u ‘Orašaru’ igra djevojčicu Marie.

Scena: Igrate djevojčicu Marie, kako osjećate svoju ulogu?
Marie je djevojčica koja je za svoj uzrast neobična, a opet vrlo obična djevojčica. Naime, za razliku od većine djece koji poput njezina mlađeg brata Fritza stalno ‘vise’ na tabletima ili igraju videoigrice, Marie svoje utočište i svoj svijet mašte pronalazi u starim prašnim knjigama.

Dubravka LelasScena: Gdje pronalazite inspiraciju za svoju ulogu?
Priznali mi to ili ne, čovjek vrlo često pronalazi inspiraciju u samom sebi. Nema te osobe na svijetu koja ne posjeduje paletu emocija, samo je pitanje koliko ih može u određenoj situaciji kontrolirati ili ne. Iz toga se stvaraju karakteri. Naš glumački zadatak je prepoznati emociju koja se stvara u određenom kontekstu suigre i s redateljem i ostatkom glumaca pronaći način na koji lik dolazi do rješenja svog problema. Tako da sam inspiraciju za igranje djevojčice koja istražuje svijet oko sebe i stalno sve propitkuje pronašla, ni više ni manje, nego u sebi.

Scena: Što vas je posebno zaintrigiralo u Orašaru?
Možda najzanimljivije u priči o Orašaru je činjenica što većina ljudi zapravo ni ne zna pravu priču o Orašaru, a svi su ludi za njim. Misle (uključujući i mene do sada) da je to isključivo balet. U pravoj priči o Orašaru ne postoji Šećerna Vila niti Pahuljice. U adaptaciji koju je napravila Lada Kaštelan pokušali smo se držati što je više moguće originala, a priča je pomaknuta u budućnost.

Dubravka LelasScena: Kako biste opisali svoj lik?
Marie je djevojčica koja upija svijet i doživljaje najviše kroz stare knjige. Ima iskonsku dječju toplinu, želju da se svi problemi riješe, ali i zna biti dosadna sa svojim stalnim zapitkivanjima. Ona je djevojčica koja sa sobom nosi mudrost starijih – jer zna da sve što vrijedi nalazi se u čovjeku, a ne na njemu.

Scena: Orašar je priča o prijateljstvu, ljubavi, opraštanju, slobodi mašte, ružnoći osvete, o velikom umu… Što vas kao glumicu fascinira u predstavi?
Iako mi je ovo treći put da surađujem s Paolom Tišljarićem na predstavi u Trešnji, uvijek se ponovno iznenadim njegovim odličnim rješenjima koja su tako prekrasno potpomognuta svjetlosnim brojevima Vesne Kolarec te ništa manje sjajnom scenografijom Irene Kraljić i kostimografijom Tee Bašić Erceg.

Dubravka LelasScena: Kako je izgledao vaš svijet bajke kad ste bili dijete?
Voljela sam da mi tata čita prije spavanje iz velike plave knjige ‘Najljepše bajke svijeta’. Naravno, maštala sam o tome da sam princeza u velikoj raskošnoj ružičastoj haljini i da će doći princ na bijelom konju po mene, odnijeti me do dvorca i da ćemo živjeti sretno do kraja života.

Scena: Što biste još poručili publici?
Bilo bi mi drago da se publika uz Orašara na trenutak odmori od svakodnevnih obaveza i s nama utone u svijet između jave i mašte.

Više o predstavi…
Priča o Orašaru prati znatiželjnu djevojčicu Marie i njezinog brata Fritza koji uz pomoć svog voljenog kuma, genijalnog izumitelja Drosselmeiera, upoznaju neočekivane, fantastične likove i Dubravka Lelassvjetove. On im za Božić daruje stoj za čišćenje orašastih plodova, naizgled neživog Orašara, a time počinje uzbudljiva priča koja nas uči o prijateljstvu, ljubavi, opraštanju, slobodi mašte, te veličanstvenom ljudskom umu i imaginaciji za koje ne postoje prepreke ni granice. U ulozi Orašara je Marin Klišmanić, u ulozi brata Fritza je Matija Čigir, primabalerinu Ernestinu utjelovit će Ivana Bakarić, Silvio Mumelaš je u ulozi strica Drosselmeiera, a Vini Jurčić u ulozi Luise. U ostalim ulogama nastupaju Hrvoje Barišić, Karla Brbić, Ana Vučak Veljača, Paško Vukasović, Jure Radnić, Krunoslav Klabučar, Ana Vilenica, Tena Jeić Gajski, Aleksandra Naumov, Kruno Bakota, Sanja Hrenar i Luka Bulović.
Scenografkinja predstave je Irena Kraljić, kostime je osmislila Tea Bašić Erceg, koreografkinja je Blaženka Kovač Carić, rasvjetu je oblikovala Vesna Kolarec, a video projekcije Ivan Lušičić. Plakat je dizajnirala i ilustrirala umjetnica OKO.

Foto: Damil Kalogjera

comment closed