fbpx

Kerekeš dobio dvije nagrade ‘Zlatni lav’: Čovjeka to veseli!

Ljubomir KerekešLjubomir Kerekeš u autorskoj predstavi ‘Skupština‘ glumi Trpimira Oršuša. Roma vedre i razdragane naravi, lukavog i naizgled naivnog, ali njegova istina ‘ujeda’ i tipičan je predstavnik svoje manjinske romske zajednice. A glumac nam je otkrio i poruku predstave: “Promjena i to ona ista o kojoj nam svi pred izbore sole pamet, a isto tako i definicija demokracije, koja glasi, da kad te netko tjera u tri p…. m…, ti ideš kamo ti hoćeš“.

Glumac je na Međunarodnom festivalu komornog teatra ‘Zlatni Lav’ u Umagu dobio dvije nagrade. Za najboljeg glumca festivala za ulogu Oršuša u ‘Skupštini’, kao i za samu predstavu u konkurenciji najbolje predstave prema ocjenama publike. Scena.hr vam donosi ekskluzivni razgovor s ovim fantastičnim glumcem i redateljem.

Scena: Nagrađeni ste s dva ‘Zlatna lava’,  kakav je osjećaj primiti nagradu za rad, jeste li očekivali?

Svaka nagrada je lijepa činjenica i događaj, bez obzira dolazi li od publike ili struke. Teško da nagradu očekujem, ali da čovjeka veseli, istina je. ‘Skupština’ je moja autorska predstava  i zbog toga je zadovoljstvo  tim veće, kako za mene tako i za cijelu ekipu predstave.

Scena: Recite nam nešto više o predstavi, kako je nastala, odakle ideja?

‘Skupština’  je komedija, obuhvaća široki spektar kritike vlasti i vladanja marginalne i naivne sredine. Isprovociran dugogodišnjim promatranjem ljudskog primitivizma, korupcijom, malverzacijama i zadovoljavanjem osobnog interesa vladajućih struktura, odlučio sam progovoriti o svemu tome na smiješan i intrigantan način. U kazalištu se publika smije, a u stvarnom životu zbog istih stvari sve češće, nažalost, suzu krije.

Scena: U komediji se radi o malom mjestu Črevo, tamošnjem vodstvu, problemima u zajednici, koja je poruka predstave? Zašto baš ta tematika?

Poruka predstave na neki način je ‘promjena’ i to ona ista o kojoj nam svi pred izbore sole pamet. A isto tako i definicija demokracije koja glasi da ‘kad te netko tjera u tri p….m…’, ti ideš kamo ti hoćeš’. To je današnjica, snalaženje u realnosti.

Scena: Kakav je lik Oršuš?

Trpimir Oršuš je Rom vedre i razdragane naravi, lukav i perfidan, dobrodušan i naizgled naivan, ali njegova istina ‘ujeda’ i tipičan je predstavnik svoje manjinske romske zajednice. I po običaju, odličan je muzičar.

Scena: Koliko dugo ste je pripremali?

‘Dugo se u glavi kroji, na papiru za sedam do osam sati postoji’. Ideja i tekst duže se vrijeme  postepeno razvijaju  u mojoj glavi, kad konačno sazriju, sam proces realizacije kod mene je kratak. Rečenice se same od sebe ispisuju i uobliče konačni tekst. Sve svoje predstave radim maksimalno u nekih dvadesetak proba, finaliziram 80 posto predstave. Sazrijevanje i nadogradnju predstave prepuštam suradnicima i publici kroz život predstave.

Scena: Najzanimljivija anegdota s predstave?

Moj lik Oršuš svira završni song u predstavi i odjednom s harmonike počnu ispadati tipke i nekontrolirano letjeti po pozornici i u publiku. Svi smo od smijeha popucali po šavovima – i publika i glumci.

Scena: Gdje ste gostovali i kako su reagirali ljudi iz zajednica malih mjesta?

U dosadašnjih 185 odigranih predstava ‘Skupštine’ obišli smo preko 100 gradova i općina. Publika ju svagdje izvrsno prihvaća, predstava se izuzetno dobro čita, tečna je, razumljiva i urnebesna.

Scena: Jeste li dobili inspiraciju za novu predstavu?

Da, inspiracija je tu, sve je u pripremi, a tekst je na ‘hlađenju’.

Scena: Kakva je glumačka postava? 

Ideja i glumci neka za sada ostanu tajnom. Svakom glumcu nastojim omogućiti da izrazi vlastitu kreativnost u umjetničkom radu, a od svojim suradnika tražim da mi vjeruju.

Scena: Koji su planovi u karijeri za dalje?

Sve po starom, raditi i igrati se. Malo kazalište, malo kamera, gostovanja predstava pa pisanje novih tekstova i tako u krug, kao i u ovih 34 godinu rada.

Scena: A ekskluzivno za čitatelje Scene.hr?

Na jesen ću u Varaždinu režirati ( i glumiti,opet) u kultnoj predstavi ‘Bogi Ivač’ (srednjovjekovne francuske farse u prijevodu Vladimira Gerića) koja je od 1990.godine kontinuirano 16 godina punila varaždinsko kazalište, a u naslovnoj ulozi će biti Jan Kerekeš. Vjerujem da će publika ponovno uživati u predstavi ‘Bogi Ivač, znova’ i podrumsku scenu varaždinskog kazališta pretvoriti u grotlo smijeha i kazališnog zadovoljstva.

Foto: Privatni album