fbpx

Larisa Navojec za Scena.hr: Roditelji, kod kuće zaplešite s djecom

Zagreb…

Prvi put u Zagrebu Međunarodna plesna konvencija uz stručne radionice i panele

Larisa NavojecJučer je u Zagrebačkom kazalištu lutaka bilo otvorenje Međunarodne plesne konvencije u okviru EU projekta Life Long Burning. Međunarodna konvencija se prvi put održava u Hrvatskoj, a trajat će 23. do 26. listopada. Konvencija omogućava susret plesnih stručnjaka iz više europskih zemalja, a održavat će se paneli kao i stručna predavanja koja će osvijestiti važnost plesa za razvoj djece, kao i potrebu uvođenja plesa kao predmeta u škole, uz suradnju s profesionalnim umjetnicima i kazalištima. Organizator Konvencije je Plesni centar Tala kojeg vode Larisa Lipovac Navojec i Tamara Curić. A cilj je da ples i pokret postanu dostupni svakom djetetu kao dio odgoja.
Larisa Navojec– Naš Plesni centar Tala već dugo radi na integraciji plesa i pokreta u obrazovni sustav. Napravili smo puno predstava, a zadnjih desetak godina smo u mreži partnera Life Long Burning s različitim projektima. I evo, mi smo jedni od rijetkih iz te cijele mreže koji njeguju plesno kazalište za djecu i mlade i tako smo dobili čast da ove godine to bude u Hrvatskoj. Naravno mi ovdje surađujemo i s još nekim organizacijama jer Kliker festival, odnosno Kliker mreža već postoji nekoliko godina i radi upravo na poboljšavanju uvjeta za suvremeni ples i pokret za djecu i mlade, a to znači i povezivanje s vrtićima i školama. Razvijanje različitih aktivnosti, ne samo nužno u kazalištu, nego i učenje i odgajanje profesora kako mogu koristiti te neke naše umjetničke alate u radu s djecom – rekla je Larisa Navojec za portal Scena.hr te dodala:
Koreografi, Tamara i Larisa Navojec– Isto tako održavamo stručne seminare za profesore i odgajatelje kako bi i oni mogli primjenjivati to što nauče u radu s djecom. Integrirajući to i u druga područja, a to znači i u hrvatski jezik, matematiku, i u prirodu.. Surađujemo i kroz vrtiće. Informiramo djecu, profesore, odgajatelje i sve one koji rade s djecom što je to suvremeni ples i kazalište. A ovim projektom promoviramo sve vrste plesa. Nismo specijalizirani samo za suvremeni ples. Dobrodošli su i urbani plesni stilovi i jazz dance i bilo kakvo kretanje. Važno je da se djeca kreću, da prođu kroz iskustvo kretanja i pokreta i onda mislim da svi postaju bolji ljudi. Nekoliko plesnih stručnjaka sudjeluju u aktivnostima, osim Tamare Curić i mene, sudjeluje i Sanja Tropp Frühwald. Zatim je tu i Maja Zrnčić iz Ministarstva kulture koja vodi projekt Ruksak (pun) kulture. Imamo uistinu različite partnere koji će voditi okrugli stol i diskusiju – zaključila je Larisa Navojec te poručila roditeljima:
– Neka roditelji što više djecu vode u kazališta. Ako nemaju nužno kontakt sa suvremenim plesom i pokretom, i uopće gibanjem, neka kod kuće malo zaplešu i vjerujem da će djeca biti jako sretna kad vide svoje roditelje kako plešu.

Piše: Petra Lazić
Foto: Press – Tomislav Sporiš