fbpx

Laura Hladilo je nova nada na opernoj sceni!

Hladilo, LauraMlada sopranistica Laura Hladilo učenica je srednje glazbene škole ‘Luke Sorkočevića’ u Dubrovniku i ovo joj je peta godina učenja solo pjevanja u klasi profesorice Dubravke Hilje. Ove je godine maturirala u Turističkoj školi u Dubrovniku. Često nastupa na školskim i izvan školskim priredbama i koncertima, a tri puta je nastupila s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom. Svojim prekrasnim glasom oduševila je mnoge i u scenskom kolažu Weltschmerz. U ekskluzivnom razgovoru s talentiranom sopranisticom saznali smo koliko se njezin život razlikuje od vršnjaka, ima li vremena za tulume, bi li pjevala komercijalnu glazbu te ambicije…

Scena: Sudjelovali ste u scenskom kolažu Weltschmerz u organizaciji udruge ‘Sve ostalo je glazba’ pa nam opišite svoje dojmove?
Sudjelovanje u scenskom kolažu mi je donijelo nova poznanstva s profesionalnim glazbenicima, profesorima, a meni kao učenici srednje škole jedno lijepo iskustvo.

Scena: Kad ste zavoljeli operu?
Od malih nogu, a za to je zaslužna moja none koja mi je približila tu vrstu glazbe. Najviše sam voljela slušati Giuseppea Verdija.

Scena: Sudjelovali ste na međunarodnim i regionalnim natjecanjima, nešto o tome…?
Bila sam na dva regionalna natjecanja u Splitu i osvojila dva puta drugu nagradu u prvoj i drugoj kategoriji. U Opatiji regionalno natjecanje komornih sastava gdje smo osvojili drugu nagradu u drugoj kategoriji, a sudjelovala sam i na međunarodnom natjecanju Lions Grand Prix-a u Rijeci te sam nagrađena izravnim nastupom u finale natjecanja.

Scena: Koja vam je najdraža opera?
Uh, teško pitanje! Svaka opera je posebna na svoj način! Ima puno dragih mi opera i ne bih znala izdvojiti najdražu.

Scena: Koja vam je operna diva uzor?

Operna diva, svakako naša Ruža Pospiš-Baldani!

Hladilo, Laura 1Scena: Koliko na dan vježbate?
Svaki dan imam sate pjevanja gdje pjevam jedan do dva školska sata. To je inače više nego po planu i programu rada, a to je zbog toga što imam puno nastupa i pripremam se za natjecanja. Pjevači moraju biti vrlo oprezni u količini vježbanja jer je naš instrument živ i za njega ne postoje rezervni dijelovi.

Scena: Što vam kažu prijatelji kad zapjevate?
Prijatelji me podržavaju u mom radu. Sviđa im se moj glas i ponosni su na mene, a ja ih zauzvrat uveseljavam pjesmom.

Scena: Koliko se vaš život razlikuje od života vršnjaka?
Moj se život razlikuje od života vršnjaka najviše u disciplini jer smo mi pjevači kao sportaši. Kako sam paralelno išla u dvije srednje škole, bilo mi je malo naporno po cijele dane biti u školi. Ali od ove godine mi je puno lakše jer se sada mogu više koncentrirati na glazbu.

Scena: Nastupili ste i na Dubrovački ljetnim igrama u zboru opere ‘Cosi fan tute’, kakvo je to za vas bilo iskustvo?
Za mene kao najmlađu pjevačicu u operi je bilo jedno predivno iskustvo. Po prvi puta sam sudjelovala u izvođenju kompletne opere na sceni, gdje sam osim pjevanja puno naučila o scenskom pokretu, a što je jako važno za moj daljnji razvoj. Sudjelovanje u takvom projektu mi je također pojačalo želju za daljnjim obrazovanjem, a okruženje profesionalnih mladih pjevača, koji su mi prenijeli  iskustva i znanje, za mene je neprocjenjivo.

Scena: Planirate li karijeru ovdje ili u inozemstvu?
Za pjevača je profesor najvažniji, a zatim okruženje, odnosno okolina u kojoj se razvijaš kao glazbenik. Još imam vremena razmišljati o konačnim odlukama. Nakon glazbene mature najbitnije mi je naći dobrog profesora, a njih ima izvrsnih i u Hrvatskoj kao i u inozemstvu.

Scena: Kakvu glazbu još slušate?
Ne slušam puno glazbe jer me glazba prati svakodnevno, ali volim poslušati sve što je lijepo i kvalitetno o kojoj god se vrsti glazbe radilo.

Scena: Ambicije i planovi…?
Voljela bih nastaviti u ovom smjeru. Upisati glazbenu akademiju i raditi ono što volim, a onda ćemo vidjeti kamo će me životni putovi odvesti.

Hladilo, Laura 2Scena: Biste li se voljeli okušati u komercijalnoj glazbi?
Ne bih se voljela okušati u komercijalnoj glazbi. Za to sam se već opredijelila prije pet godina kada sam upisala glazbenu školu. Klasično pjevanje je potpuno različito od komercijalne glazbe. To su kao dva različita sporta.

Scena: O čemu sanjate od djetinjstva?
Kao dijete nisam mislila na karijeru. Htjela sam samo raditi ono što volim. Biti na pozornici, pjevati, glumiti, plesati, a opera je spoj svega toga.

Scena: Je li mladim solo-pjevačicama teško dobiti angažmane?
Danas je konkurencija velika i ima puno izvrsnih mladih solo pjevača i pjevačica. I da, teško je jer se danas traže mlade pjevačice s velikim iskustvom kojeg je teško imati tako mlad. Osim talenta, volje za radom i puno strpljenja, sreće nikad nije dosta! Bez nje kao i u svemu pa tako i u ovom poslu je vrlo teško.

Scena: Imate li vremena za privatni život, tulume, dečka, prijateljice?
Naravno da imam! Za sve se nađe vremena! Za nešto ga je potrebno više, a za nešto manje. Nisam tip od tulumarenja pa mi to ‘teško ne pada’. A za ljubav, u kojem god ona obliku bila, ljubav prema obitelji, mladiću, prijateljima, za njih se uvijek mora naći vremena jer su oni najveća podrška i inspiracija!