fbpx

Monodrama ‘Kurva’ Vedrane Rudan u Filodrammatici!

Premijerno…

Kurva Vedrane Rudan premijernoMonodrama ‘Kurva‘ prema tekstovima Vedrane Rudan u adaptaciji i režiji Zijaha A. Sokolovića te izvedbi dramske prvakinje HNK Ivana pl. Zajca Olivere Baljak, bit će premijerno izvedena u četvrtak, 13. veljače 2014. u dvorani Filodrammatice. Polazište za predstavu knjiga je ‘Kad je žena kurva / Kad je muškarac peder’ odnosno zbirka kolumni što ih je Vedrana Rudan objavljivala u tjedniku ‘Nacional‘.
Govoreći o šestomjesečnom radu na predstavi, Zijah A. Sokolović pojasnio je put tijekom kojeg su novinske  kolumne postale kazališnim, dramskim Zijah Sokolovićtekstom odnosno zadobile dramsku strukturu. Pri tome je prvo valjalo pronaći i izdvojiti sve priče, ideje i asocijacije koje se tiču aktualnog vremena te stvoriti dramski  lik odnosno lik žene u pedesetim godinama. A ta se žena pak osvrće na svoj dotadašnji život, iskreno i bez straha, sa svojim zebnjama i problemima te svjesna prolaznosti vremena, želi učiniti iskorak. Želi mijenjati svoj život zbog čega, kako naglašava Zijah A. Sokolović, odmah postaje kurvom u percepciji drugih. Jer kurva je svatko onaj tko je nezadovoljan realnošću i želi je mijenjati. Tijekom tog procesa nastojalo se otvoriti dijalog sa što više aktualnih tema, a kako kaže Sokolović, najvažnije je da u konačnici predstava uspostavi dijalog s publikom, koja ju onda može prihvatiti ili ne prihvatiti, biti za ili protiv.
Olivera Baljak koja nastupa u iznimno zahtjevnoj monološkoj formi  je kazala da je tijekom rada na predstavi imala i dva vrlo zahtjevna suradnika i partnera Kurva Vedrane RudanVedranu Rudan i Zijaha A. Sokolovića. Međutim, ključ za lik što ga igra, pronašla je uz pomoć redatelja i tzv. obrnutog procesa. Naime, na početku rada je nastojala posve ‘izbrisati’ sebe, te kroz tijelo igrati ženu koju su stvarali, pri čemu je opet došla do sebe same i na taj način pronašla pravu emociju.
Asistentica redatelja je Nataša Antulov, oblikovatelj svjetla Predrag Potočnjak, a suradnica za kostim Manuela Paladin Šabanović. Autor songa je Sandi Bratonja, suradnica za video Tamara Dugandžija, suradnica za ples i pokret Martina Hrlić Rogić i montažerka Ana Jurčić.

Foto: Press Scena.hr