Premijerno na malim ekranima: Dnevnik Diane Budisavljević

Zagreb…

Dnevnik Diane BudisavljevićHrvatska radiotelevizija (HRT) sutra, u srijedu, 22. travnja 2020. godine u 20.05 sati na svom Prvom programu (HRT-HTV-1) – na dan proboja posljednjih preživjelih logoraša iz logora Jasenovac – premijerno prikazuje višestruko nagrađivani hrvatski film redateljice Dane Budisavljević Dnevnik Diane Budisavljević.
U Nezavisnoj Državi Hrvatskoj na snazi su rasni zakoni. Diana Budisavljević u jesen 1941. doznaje da se majke i djeca pravoslavnog podrijetla odvode u logore u blizini Zagreba. Broj i oznaku nepodobnog dobiva i njezin suprug, poznati zagrebački liječnik Julije Budisavljević. U Dnevnik Diane Budisavljevićatmosferi straha i prijetnji, nepokolebljiva i predana ideji humanosti, Diana s nekolicinom prijatelja iz svog stana pokreće riskantnu akciju kojom je od sigurne smrti spašeno više od deset tisuća djece. Zbog političkog prevrata njezino austrijsko podrijetlo postaje nepoželjno, a zasluge za najveću akciju spašavanja u Drugom svjetskom ratu prešućene su do današnjih dana. Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njezine smrti pronašla unuka, rasvijetljena je herojska uloga žene, uvjerene da njezin život nije vredniji od života nedužno progonjenih.
Dianu Budisavljević glumi iznimna Alma Prica, koja je za tu ulogu nagrađena Zlatnim Orionom na Filmskom festivalu glumca u Vinkovcima, te nagradom Jutarnjeg lista Zlatni studio. Njenog supruga, liječnika Julija Budisavljevića glumi slovenski glumac Igor Samobor, a uloge u ovom filmu ostvarili su neki od ponajboljih glumaca regije poput Mirjane Karanović, Livija Badurine, Arete Ćurković, Ermina Brava, Krešimira Mikića, Urše Raukar i Vilima Matule.

Dnevnik Diane Budisavljević
Scenarij: Dana Budisavljević, Jelena Paljan
Režija: Dana Budisavljević
Proizvodnja: 2019.
Urednica: Lada Džidić Barić

Foto: Press