fbpx

Ogranak mladih: Kazalištu su nužne drastične promjene!

Zagreb…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Završila je trodnevna manifestacija ‘Prvi dani Ogranka mladih HDDU-a’ u GDK ‘Gavella’

Ogranak mladih– Jedan od glavnih zaključaka trodnevne manifestacije, Prvih dana Ogranka mladih je da su u Hrvatskom kazalištu nužne drastične promjene. Sadašnja kazališna klima jednima omogućuje ‘uhljebljenje’ te dobivaju sigurnu mjesečnu plaću za koju ne moraju gotovo ništa raditi, dok drugi svoje projekte u svojim umjetničkim organizacijama produciraju i izvode na volonterskoj osnovi te jedva uspijevaju prikupiti financijska sredstva Ogranak mladihnužna za osnovnu egzistenciju. Mladi dramski pisci i redatelji zbog nepostojanja natječaja unutar javnih kazališnih institucija teško dolaze do angažmana u njima pa s toga rade svoje projekte, koji često ne dobivaju niti medijsku niti pažnju ostale struke. Pažnju struke tek djelomice dobili su i Prvi dani Ogranka mladih Hrvatskog društva dramskih umjetnika, koji su se od 7. do 9. svibnja održali u Gradskom dramskom kazalištu ‘Gavella’. Dani su publici predstavili tri koncertna čitanja u izvedbi glumaca, članova Ogranka, pa su tako izvedene crna komedija „Do posljednje kapi krvi“ Nine Horvat, u kojoj cijela obitelj pokušava ubiti majku kako bi došli do nasljedstva, antidrama ‘Šah’ Frane Marije Vranković, igra riječima nastala na partiju šaha Kaprova i Kasparova iz 1990. godine te drama ‘Mamutica’ Kristine Gavran o životu četveročlane obitelji u pedeset i pet tijesnih kvadrata. Održale su se dvije dobro posjećene radionice otvorene za javnost, ‘Kako se zajedno igrati’ Elene Orlić te ‘Glas, govor i misaone cjeline’ Damjana Simića te izložba ‘Lutkoskop’ Morane Dolenc – poručuju iz organizacije Ogranak mladih.
Organizatori su očekivali kako će najposjećeniji događaj Dana biti Tribina o položaju mladih dramskih umjetnika, međutim tribini je, uz četvero govornika, četvero organizatora i djelatnike ‘Gavelle’ posjetilo tek dvanaest osoba, od kojih sedam mladih dramskih umjetnika, o čijem je statusu na tribini bilo riječ. Takav odaziv daje do znanja da mladi ne drže da razgovor i definiranje problema može donijeti do konstruktivnih rješenja. Ipak, na tribini su izrečeni važni podatci, poput činjenice, koju je nekoliko puta ponovio profesor Joško Ševo, da je ove akademske godine upisano 54 brucoša glume, a da će iduće godine taj broj narasti na 68. Iako se ovako možda čini kao malen broj, to je hiperprodukcija glumaca, koju domaće tržište ne može zaposliti. Nezaposleni u struci su i mladi dramaturzi i redatelji, koji sve češće iseljavaju u inozemstvo jer je tamo sustav natječaja povoljnije organiziran. Jedna od govornika na tribini, Nora Krstulović, upozorila je i na nedovoljnu obrazovanosti mladih diplomiranih umjetnika te njihovu neadekvatnu međusobnu povezanosti i rađenje kazališnih projekata izvan sami institucija i kazališnih dvorana. Otvorena su tako na tribini brojna pitanja, koja su ukazala na lošu situaciju koja jednako proizlazi iz neadekvatnog sustava, koliko i zbog neinformiranosti i nesuradnje mladih. Upravo da bi mladi počeli surađivati organizirani su Dani Ogranka, na kojima je Burza mladih, članovima Ogranka i publici otkrila tko su točno mladi umjetnici koji stoje iza ovog imena. Tako se na burzi sedmominutnim programima predstavilo jedanaest glumaca i dva redatelja.
Ogranak mladihManifestacija je organizirana na volonterskoj bazi, uz veliku pomoć i potporu kazališta ‘Gavella’ i njegovog ravnatelja Borisa Svrtana te Upravnog odbora HDDU-a, a za organizaciju i provedbu Dana potrošeno je 1.460 kuna. Na žalost na sadržajima je ukupno bilo svega 104 posjetitelja, među kojima nije bio niti jedan jedini student Akademije dramske umjetnosti. Na Danima se predstavilo dvoje dramskih: Nina Horvat i Kristina Gavran, troje redatelja: Filip Povrženić, Lovro Krsnik i Frana Marija Vranković, koja je ujedno i voditeljica Ogranka mladih. Također predstavilo se sedam glumaca: Mirel Huskić, Marko Jelić, Dino Škare, Igor Baksa, Ivan Vukelić, Damjan Simić i Armin Omerović te trinaest glumica Monika Mihajlović, Anđela Ramljak, Justina Vojaković-Fingler, Petre Vukelić, Elena Orlić, Dunja Fajdić, Iskra Jirsak, Ana Vučak, Gordana Šimić, Antonia Šašo, Selma Mehić, Marija Kekez i Martina Kartelo.

Foto: Press