Otvoren 12. Subversive festival!
By redakcija On 7 svi., 2019 At 08:12 AM | Categorized As Film, Kultura, Televizija, Zanimljivosti | With 0 Comments

Zagreb…

Subversive FestivalHrvatskim premijerama filmova Vardi od Agnès, autobiografskog dokumentarca i posljednjeg ostvarenja nedavno preminule francuske kinematografske veteranke Agnès Varde te igranog debija renomiranog fotografa Richarda Billinghama, Ray&Liz, u zagrebačkom kinu Europa, u nedjelju, 5. svibnja, počelo je 12. izdanje SUBVERSIVE FESTIVALA koji će se u sljedeća dva tjedna, do 18. svibnja, održavati u kinima Europa i Tuškanac, Kulturno informativnom centru (KIC), Muzeju suvremene umjetnosti te Pogonu Jedinstvo.
Na samom početku ceremonije otvaranja, direktor Subversive Festivala, Nikola Devčić pozvao je brojnu publiku u kinu Europa da gromoglasnim pljeskom zahvali svima koji su u posljednjih 10 godina činili da kino Europa vibrira i svijetli te da se tako obilježi kraj jedne velike dekade koju je obilježio rad ovog kina koje se uskoro Subversive Festivalzatvara. Podsjetio je i da je 2019. godina velikih obljetnica: 230. obljetnica Francuske revolucije, 100. obljetnica smrti Rose Luxemburg, 60. obljetnica Kubanske revolucije te 30. godišnjica pada Berlinskog zida:
– Te obljetnice nisu mrtve jer u njima još uvijek ima jedna iskra koja rezonira a to je sloboda, bratstvo i jednakost – povijesni zadatak ove generacije i ljevice je da odustane od fragmentacije, da se ujedini, jer jedino zajedno možemo – istaknuo je Devčić.
U prvom tjednu Subversive Festivala naglasak je na filmskom programu koji je najavila direktorica Subversive Film Festivala Dina Pokrajac:
– Osim posljednjeg filma veteranke francuske i novovalne kinematografije Agnès Varde, pripremili smo i njezinu iscrpnu Retrospektivu koja će održavati u kinu Tuškanac i koja je presjek njezine duge, 60-godišnje karijere.

Foto: Press – Sanja Bistričić

comment closed