fbpx

Pere Eranović: Gostovanje monodrame Priče iz Vukovara

Hvar…

Kombinirajući prozne lirske zapise i ratne izvještaje Siniše Glavaševića, jedne od najsvjetlijih i najtragičnijih ikona Domovinskog rata, Eranović je stvorio dojmljivu i potresnu predstavu

Pere Eranović– Osim što će, one nešto starije podsjetiti na jedno razdoblje ponosa, koji se uspio održati nad tolikim strahom i patnjom, ovaj će autorski projekt novim generacijama uputiti i opomenu da je gubljenje radosti i okretanje glave od čovjeka jednako pogubno kao i zaborav – rekao je o svojoj monodrami Pere Eranović.
Mladi glumac splitskog Hrvatskog narodnog kazališta Pere Eranović gostovat će izvedbom svoje monodrame ‘Priče iz Vukovara‘ u hvarskoj Loggi u subotu 16. travnja 2016. godine s početkom u 20,30 sati. Kombinirajući prozne lirske zapise i ratne izvještaje Siniše Glavaševića, jedne od najsvjetlijih i najtragičnijih ikona Domovinskog rata, Eranović je stvorio dojmljivu i potresnu predstavu.
Pere EranovićSiniša Glavašević, čovjek koji ni u najtežim trenucima nije bio patetičan, nego tek ljudski prisutan i jednostavan na način dostupan tek rijetkom smrtniku. Dvadeset i četiri kratke, lirske priče o Vukovaru, vlastitom djetinjstvu, prijateljima, životu, ratu i svijetu što nas okružuje, jedina su njegova književna ostavština. Pere Eranović te je prozne zapise jedne od najsvjetlijih i najtragičnijih ikona Domovinskog rata protkao njegovim ratnim izvješćima kojima je Hrvatskoj i svijetu prenosio stradanje rodnog grada. Kroz formu riječi, pjesme i pokreta glumac oživio je scensku stvarnost suprotstavljajući ideje čovještva i nečovještva. Ta scenska stvarnost, kroz duhovite i tragične trenutke raste do te mjere da autentični ratni izvještaji Siniše Glavaševića, postaju neugodno upozorenje do čega može dovesti slabljenje onog ljudskog u čovjeku.
Hrvatsko narodno kazalište Split gostovanje organizira uz podršku Grada Hvara.

Foto: Press