fbpx

Plaza de tango – Argentinska strast u ljetnim noćima!

Rijeka…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Por una cabeza i Don’t Just Tango

Plaza de tangoU četvrtak i petak, 9. i 10. srpnja 2015. godine s početkom u 21,00 sati na programu je ‘Plaza de tango‘ ansambla Talijanske drame i Baleta HNK Ivana pl. Zajca u sklopu festivala Riječke ljetne noći. Internacionalna predstava u dva dijela pretvoriti će Arheološki park Principij u argentinski ‘conventillo’. Sa živom glazbom i pjesmama uvući će gledatelje u toplu i emotivnu atmosferu Argentine, domovine tanga i drugog doma mnogih europskih imigranata. Tijekom tog dramsko plesno društvenog događaja što će ga pratiti titlovi na hrvatskom i talijanskom jeziku, na velikoj terasi Principija, gledatelji će osim u zavodljivoj i strastvenoj glazbi moći uživati u čaši dobrog vina i malom zalogaju te zaplesati s plesačima riječke tango škole ComoTango i savladati korake tog plesa.
Temelji i oblici tanga postavljeni su u zadimljenim lokalima radničke klase, u njihovim četvrtima Buenos Airesa i Montevidea, a njegovi razni stilovi kroz povijest i uzastopna mijenjanja plesnih i glazbenih oblika još uvijek otvaraju neiscrpno polje razvitka i simbioze unutar ovoga plesnog izraza. Njegova strast te uvjerenje da se ples može događati bilo gdje i u bilo koje vrijeme, odvest će Talijansku dramu i Balet HNK izvan matične kuće.
Prvi dio večeri čini tango koncert Talijanske drame pod nazivom ‘Por una cabeza‘ u dramaturgiji Giuseppea Nicodema i Nataše Antulov, što se temelji na predstavi ‘El dia que me quieras’. Uz glumce Leonoru Surian, Oliveru Baljak, Alidu Delcaro i Giuseppea Nicodema, nastupaju glazbenici Mirko Satto na bandoneonu i Fabio Montomoli na gitari, a u vlastitoj koreografiji plešu Laura i Marko Gudelj iz Plesne škole ComoTango. Sudionici ove glazbeno scenske predstave o tangu kroz pjesme, poeziju i razne tekstove te četiri koreografije prolaze kroz povijest i razvoj ovog glasovitog plesnog izraza.
Drugi dio večeri pod nazivom ‘Don’t Just Tango‘ pripada riječkom baletnom ansamblu za koji je koreografiju osmislio Argentinac Pablo Fermani i tako stvorio predstavu o susretima i rastancima koja donosi esenciju plesa u Argentini. Značajno za riječki repertoar i ansambl je novo koreografsko viđenje mladog Argentinca koji svoje plesne početke poklanja upravo tangu i razvija se kroz suvremeni ples te postaje jednim od najznačajnijih plesača Argentine.
Na glazbu Sebastiana Garcije Ferra plešu Cristina Lukanec, Marta Kanazir, Sabina Voinea Vukman, Anca Zgurić, Irina Kӧteles, Tamara Szilagyi, Marta Voinea Čavrak, Tanja Tišma, Andrei Kӧteles, Daniele Romeo, Balint Raucher, Joseph Cane, Owen Lane i Svebor Zgurić.

Foto: Press