fbpx

Premijera u ZKL: Bijeli jelen!

Zagreb…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Bijeli jelen– Iako napisana prije punih stotinu godina, priča o bijelom jelenu i malenoj guščarici koja na kraju postaje kneginjicom, bez problema pronalazi put do našeg vremena. Aktualnost joj osigurava, prije svega, maštovita potraga za istinom, ljepotom, ljubavlju, tolerancijom i dobrotom što jest potreba svakog čovjeka, a pogotovo djeteta, čija se naivna znatiželja trudi proniknuti smisao života. Pored toga, ova bajka danas ima i ekološku poruku. Jer onaj tko boravi u prirodi, razumjet će je, čuvati. A onaj tko se od nje odmakne predaleko, izgubit će osjećaj za biljke, životinje… – piše autorica dramatizacije Željka Udovičić Pleština.
Bijeli jelenZagrebačkom kazalište lutaka najavljuje premijeru predstave ‘Bijeli jelen‘ koja će biti izvedena u petak 20. veljače 2015. godine u 19,00 sati. Pretpremijera je na rasporedu 19. veljače 2015. godine u 18,00 sati. Autorica dramatizacije je Željka Udovičić Pleština u u režiji Zorana Mužića. Predstava je namijenjena djeci od treće godine naviše.
Bijeli jelen‘ jedan je od klasika hrvatske književnosti za djecu. Priča je to koja problematizira odnos između bajke i svakodnevnice, čarolije i stvarnosti, divlje prirode i ljudskoga društva, ali te teme predstavlja djeci na njima razumljiv, a opet poetičan i gotovo filozofski način. Slojevita priča o boravku djevojčice Anke u šumi Bijeloga Jelena i njezinome povratku među ljude bit će zanimljiva i odraslima, koji će u njoj prepoznati elemente priče o ‘divljem čovjeku’ kao što su Kiplingov Mowgli ili Rousseauov ‘plemeniti divljak’. Djeca će uživati u živopisnim životinjskim likovima, ali jamačno i prihvatiti pouku o potrebi suživota ljudi i prirode koji nije temeljen na jednostranom iskorištavanju, nego razumijevanju.
Bijeli jelen– Bilo je ugodno raditi na predstavi, jer je cijela ekipa, na čelu s redateljem, bila doista sjajna. Pokusi su prolazili u vedrom i pozitivnom ozračju, koje je usto bilo izuzetno kreativno. Nadam se da ćemo publici prenijeti dio tog raspoloženja pa da će uživati u predstavi koliko i mi – rekao je Matija Prskalo, koja igra ulogu djevojčice Anke.
– Ekipa je bila dobra, baš kao i dramatizacija, koja nam je omogućila da se brzo povežemo sa svojim likovima. Budući da Nazora dugo Bijeli jelennismo igrali, obradovao nas je i izbor naslova. Scena i lutke dopunili su dojam pa je sve savršeno došlo na svoje mjesto. A s obzirom na to da je riječ o lektirnom naslovu, očekujemo da će nam doći mnogo malih gledatelja – rekao je Boris Mirković.
Redatelj predstave je Zoran Mužić, Nazorov tekst je dramatizirala Željka Udovičić Pleština, a u predstavi glume: Matija Prskalo, Daniela Čolić Prižmić, Boris Mirković, Luka Peroš, Jadran Grubišić, Željko Šestić, Branko Smiljanić i Marta Bolfan Ugljen. Za lutke je zaslužna Luči Vidanović, a za scenografiju Miljenko Sekulić. Glazbu potpisuje Igor Karlić, koreografiju Đurđa Kunej, a oblikovanje svjetla Igor Matijevac.

Foto: Ines Novković