Premijerno u HNK: Žena s jezera Gioachina Rossinija
By redakcija On 28 ožu., 2019 At 12:45 PM | Categorized As Kazalište, Kultura | With 0 Comments

Zagreb…

HNK u Zagrebu prvi put u Hrvatskoj će uprizoriti predstavu Žena s jezera Gioachina Rossinija

Žena s jezeraOpera Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu prvi put u Hrvatskoj će uprizoriti predstavu Žena s jezera Gioachina Rossinija, dvjesto godina poslije praizvedbe u Napulju 24. rujna 1819. godine. Premijera ove vizualno iznimno atraktivne opere u tri čina, bit će održana 12. travnja u 19.30 sati.
Radnja opere Žena s jezera događa se u pozadini borbe pobunjenika protiv škotske krune. Elena je kći Douglasa d’Angusa, tutora kralja Jamesa V., koji je ujedno i vođa pobune protiv kralja. Elena je očarala trojicu muškaraca; očeva sljedbenika Rodriga, hrabrog pobornika pobune Malcolma i samog kralja Jamesa V., koji među narod dolazi prerušen u Uberta. Poslije mnogih peripetija i vojnih akcija, kralj pobjeđuje i u svojem trijumfu blagonaklono oslobađa urotnike, među kojima su Elenin otac i čovjek kojega voli i za kojega se najzad smije vezati.
Naš istaknuti kontratenor svjetske slave Max Emanuel Cenčić, koji je svoju karijeru započeo još kao dijete, upravo u Hrvatskome narodnom kazalištu ulogom Momčeta u Gotovčevoj operi Ero s onoga svijeta, scenski će postaviti zagrebačku izvedbu Rossinijeve opere te nastupiti u jednoj od glavnih uloga, ulozi Malcolma. Uloga je izvorno pisana za mezzosopranski glas i ovo će biti prvi put u povijesti da taj lik tumači muški pjevač.
Operom će ravnati dirigent George Petrou dok scenografiju i kostimografiju potpisuje Bruno de Lavenère. Uprizorenje Žene s jezera u režiji Maxa Emanuela Cenčića koprodukcijski je projekt Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i Opere iz Lausanne.
U predstavi će nastupiti Nian Wang, Max Emanuel Cenčić, György Hanczar, Antonio Garés, Dalibor Hanzalek, Iva Krušić, Sonja Runje, Ivo Gamulin, Božimir Lovrić, Nikša Radovanović te orkestar i zbor Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.
Predstava Žena s jezera u izvedbi zagrebačkog opernog ansambla gostovat će 24. svibnja 2019. na prestižnome glazbenom festivalu Maifestspiele u Wiesbadenu gdje je Hrvatsko narodno kazalište posljednji put gostovalo 1966. godine.
Premijera predstave Žena s jezera je 12. travnja, a reprizne izvedbe su 16.,18., 20., 23., 25. travnja.

Foto: Press

comment closed