fbpx

HRBA priredila vrhunsku baroknu večer u Dvoru

Dubrovnik…

barokna večerHrvatski barokni ansambl nastupio je pod ravnanjem dirigenta Hervéa Niqueta u atriju Kneževa dvora sinoć, 14. kolovoza izvodeći skladbe Georga Friedricha Händela i Georga Philippa Telemanna. Solisti na koncertu bili su orguljaš i čembalist Pavao Mašić, violinistica Laura Vadjon, ujedno i ravnateljica ansambla, te trubač Krešimir Fabijanić.
Ljubitelji glazbe baroknu večer su u atriju Kneževa dvora uživali u vrhunskim izvedbama Händelovog Concerta grossa u d-molu i Koncerta za orgulje i orkestar u g-molu i F-duru te Telemannovog Koncerta za violinu i trubu u D-duru i Suite ‘Hamburška plima i oseka’ u C-duru. Povjetarac koji je ugodno rashladio festivalsku publiku, iznenadio je glazbenike pa je pomoćnik intendantice za glazbeni program Tomislav Fačini pridržavao note tijekom treće glazbene točke, a simpatičan potez publika je nagradila velikim pljeskom. Ipak, vjetar nije ozbiljnije smetao pa je festivalska publika opušteno i koncentrirano uživala u dvosatnom koncertu koji je ispratila velikim aplauzom, a glazbenici su odsvirali i dodatak.
HRBAHrvatski barokni ansambl najznačajniji je hrvatski ansambl specijaliziran za povijesno vjernu interpretaciju glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha, na originalnim glazbalima i njihovim replikama. Dobitnici su brojnih nagrada, a među njima i nagrade Orlando 2014. godine. Zbog zanimljivih, stručnih, stilski čistih i virtuoznih interpretacija, glazbena ih kritika kao i publika svrstavaju u sam vrh hrvatske glazbene reprodukcije. Ostvaruju suradnje s ponajboljim svjetskim umjetnicima iz područja rane glazbe, a jedan od njih upravo je i dirigent Hervé Niquet. Zahvaljujući temeljitoj naobrazbi koja obuhvaća čembalo, orgulje, glasovir, pjevanje, skladanje te zborsko i orkestralno dirigiranje, Niquet glazbi pristupa poput istinskog istraživača, vraćajući se njenom originalnom izvoru kako bi izbjegao konvencionalan i rutinski pristup. Osnivač je ansambla Le concert spirituel koji danas slovi kao jedan od najutjecajnijih ansambala u području interpretacije barokne glazbe, a festivalska ga je publika imala priliku slušati u Dvoru 2014. godine.

Foto: Press