fbpx

Publika odlučila: Otello je najbolja predstava prošle sezone

Rijeka…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Publika odlučila: OtelloSvečana sjednica kazališnog sabora donijela je pregršt nagrada, i umjetnicima i publici, ali i puno aplauza i smijeha zadovoljne publike te, naravno, zahvala nagrađenih umjetnika, koji su proglašeni najboljima upravo zahvaljujući publici odnosno njenoj odluci. A za sjajnu atmosferu cijele večeri treba ponajprije zahvaliti voditeljima, glumcima Jasminu Mekiću i Giuseppeu Nicodemu.
Podsjetimo, treću godinu zaredom publika je odlučila o dobitnicima tradicionalnih nagrada za najbolja ostvarenja u programu HNK Ivana pl. Zajca, ovoga puta, naravno, u sezoni 2016/2017, a nagrade su dodijeljene 17. put.
Prema glasovima publike, za najbolje uloge u ansamblu Hrvatske drame nagrađeni su Marija Tadić za ulogu Eve u predstavi „Jesenja sonata“ i Jerko Marčić za dvije uloge: ulogu Alcestea u predstavi „Mizantrop“ i ulogu Passepartouta u predstavi „Put oko svijeta u 80 dana“. Najboljom dramskom predstavom u cjelini proglašen „Mizantrop” Jeana – Baptistea Poquelina Molièrea u režiji Igora Vuka Torbice.
Najboljima u opernom programu, prema odluci riječke publike, proglašeni su Anamarija Knego za ulogu Desdemone i Giorgio Surian za ulogu Jaga, obje uloge u operi Otello, koja je pak proglašena najboljom opernom predstavom u cjelini prošle sezone. Ovu opernu predstavu pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa i u režiji i dramaturgiji Marina Blaževića, publika je izabrala i za – najbolju predstavu u cjelini u cjelokupnoj premijernoj produkciji svih umjetničkih grana riječkog HNK sezoni 2016/2017!
U baletnom programu nagrađeni su Sabina Voinea za ulogu Arapske princeze u opereti „Šišmiš“ i Joseph Cane za ulogu princa Siegfrieda u predstavi „Labuđe jezero“. „Labuđe jezero“ u koreografiji Staše Zurovca i pod dirigentskim vodstvom Matije Fortune, prema glasovima publike, najbolja je baletna predstava u cjelini sezone 2016/2017.
Za najbolje uloge u ansamblu Talijanske drame nagrađeni su Leonora Surian Popov za uloge Barbare Leoni i Signore Cosulich u predstavi „Cabaret D’Annunzio“ te Mirko Soldano za ulogu za ulogu Viteza od Ripafratte u predstavi „La locandiera“ / „Gostioničarka Mirandolina”. Najboljom predstavom u cjelini u programu Talijanske drame publika je proglasila predstavu „La locandiera“/„Gostioničarka Mirandolina“ Carla Goldonija u režiji Paola Magellija.
Prema odluci publike, najboljim koncertom sezone proglašen je Super gala koncert odnosno koncertna izvedba Gounodove opere „Faust” pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa i nastupom solista Aljaža Farasina, Carla Colombare, Marjukke Tepponen, Lucia Galla, Daria Bercicha, Diane Haller i Ivane Srbljan.
Publika je ove godine i uručila diplome nagrađenima. Tako je nagrade za Hrvatsku dramu uručio gospodin Jugoslav Tadić, jedan od najdugovječnijih kazališnih pretplatnika i posjetitelja koji od 1954. godine posjećuje riječko Kazalište. Nagrade za operni program uručio je Velimir Cvjetković, dugogodišnji pretplatnik i posjetitelj još od ranih 60-ih. Nagrade baletnim umjetnicima uručila je profesorica Ljerka Žic, dugogodišnja suradnica u radu s mladom publikom riječke Gimnazije A. Mohorovičića. Nagrađenim članovima ansambla Talijanske drame diplome je uručila gospođa Rina Brumini, dugogodišnja suradnica, prevoditeljica te vjerna gledateljica, a diplomu za najbolji koncert profesorica Borka Jovančević, dugogodišnja suradnica u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji. Nagradu za najbolju predstavu u cjelini riječkog HNK prošle sezone uručili su članovi kazališno glumačke skupine MIM Osnovne škole Nikola Tesla koju vodi dugogodišnja suradnica dr.sc. Anđelka Tutek.

Foto: Press