fbpx

Premijerno: Uzbudljiva, senzualna večer uz ‘4 Bolero’

Rijeka…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

BoleroSenzualnu baletnu večer punu iznenađenja pripremio je Balet HNK Ivana pl. Zajca što će premijerno biti izvedena u petak, 9. studenoga 2018. godine u 19.30 sati. Riječ je o ‘4 bolera‘, predstavi u četiri dijela, četvero koreografa na glazbu četiri različita bolera.
Sjajan koreografski četverolist čine Andonis Foniadakis, koreograf svjetske reputacije, Maša Kolar, Kristian Lever i Shota Inoue, a na glazbu skladatelja Mauricea Ravela, Frédérica Chopina, Camillea Saint-Saënsa i Višeslava Laboša.
Bolero kao zajednička točka spaja sva četiri dijela, a odabran je, kako kaže ravnateljica riječkog Baleta Maša Kolar, jer opsesivno magičan ritam bolera već nekoliko stoljeća inspirira i motivira glazbene i plesne umjetnike na stvaranje, a svim generacijama koreografa do današnjih dana izazov je upustiti se u dijalog s njime.
‘Bolero’ Andonisa Foniadakisa na glazbu najpoznatijeg bolera, onog Mauricea Ravela, pretprogram je Rijeke 2020, Europske prijestolnice kulture, i najava cjelovečernjeg baleta ovog slavnog koreografa na programu EPK i riječkog HNK u proljeće 2020. godine.
Andonis Foniadakis, koreograf grčkog podrijetla i međunarodne karijere, kazao je:
Bolero– Obožavam Ravelov ‘Bolero’, jednostavan u svojoj repetitivnosti, a zapravo epski i monumentalan po svom trajanju. Doživljavam ga kao borbu, a iz tog je doživljaja proizašla ideja o plesu na trampolinima. Plesači više ne staju na čvrsto tlo, već moraju stalno poskakivati u zadanom ritmu, a istodobno donijeti emociju što je iznimno teško. Oni u sebi nose i snagu čovjeka i izvedbu umjetnika. Novi uvjeti, novo iskustvo, veliki izazov – iznenađenje i za publiku.
Scenografiju potpisuje Petra Pavičić, a kostimograf je Anastasios Sofroniou koji je u svojoj bogatoj karijeri surađivao s velikim modnim kućama kao što su Alexander McQueen i Diesel, a surađivao je s poznatim suvremenim plesnim trupama i opernim kućama. Svjetlo oblikuje Nuno Salsinha.
U Foniadakisovom ‘Boleru’ plešu Nika Lilek, Emanuel Amuchástegui, Ali Tabbouch, Michele Pastorini i Laura Orlić.
Kristian Lever je finsko-britanski koreograf i plesač, a za riječki Balet koreografirao je „Zid tišine” inspiriran frazom „kada bi zidovi mogli govoriti”, na Bolero u c-duru Frédérica Chopina.
– Inspiriraju me priče pa zato u mom djelu, iza nečega što se na prvi pogled može činiti kao apstraktno djelo, uvijek stoji narativ. Publika će pratiti priču šestero individua koje putuju stazom sjećanja, sjećanja stvorenih, raskinutih i izgubljenih veza – rekao je Kristian Lever.
Kostimografkinja je Petra Pavičić koja potpisuje i scenografiju, oblikovatelj svjetla je Nuno Salsinha, a pijanist je Juraj Marko Žerovnik. U djelu plešu Hugo Rodrigues, Svebor Zgurić, Shota Inoue, Ksenija Krutova, Marta Kanazir i Maria del Mar Hernandez.
Japanac Shota Inoue svoj je bolero ‘1/3’ na glazbu bolera odnosno španjolske pjesme ‘El desdichado’ (‘Nesretnik’) Camillea Saint-Saënsa, osmislio kao konceptualno djelo u kojem propituje veze:
– Zanimale su me vidljive i nevidljive veze, veze između ovdje i tamo, između dviju osoba, između publike i izvođača, stvarne i lažne veze.
Scenografkinja i kostimografkinja je Petra Pavičić, svjetlo oblikuje Nuno Salsinha. Pijanist je Juraj Marko Žerovnik, a pjevat će riječke operne zvijezde Anamarija Knego i Ivana Srbljan u alternaciji s Moranom Pleše i Dominikom Glinšek. Izvođač je Michele Pastorini, a alternacija je Hugo Rodrigues.
Maša Kolar kazala je kako je svoj ‘Bolero’ kreirala za Balet HNK u Zagrebu prije 3 sezone na Ravelov ‘Bolero’ u elektroakustičkoj obradi Višeslava Laboša.
– Zanimala me repetitivnost ritma i melodija te kako opsesivno repetitivni ritam pojedinca poput kakve zaraze počinje širiti svoj hipnotički utjecaj na drugoga i druge do grupnoga koje ga zrcali u ritmu kolektiva.
Maja Marjančić, asistentica koreografkinje dramaturški je obradila ‘Bolero’, dok je kostimografkinja koja potpisuje i scenografiju Petra Pavičić, a oblikovatelj svjetla Nuno Salsinha. U ‘Boleru’ Maše Kolar plešu: Ksenija Krutova, Marta Voinea Čavrak, Tea Ruših, Maria del Mar Hernandez, Laura Orlić, Marta Kanazir, Nika Lilek, Anna Ponomareva, Cristina Lukanec, Irina Köteles, Anca Zgurić, Emanuel Amuchástegui, Andrei Köteles, Hugo Rodrigues, Daniele Romeo, Shota Inoue, Michele Pastorini, Ali Tabbouch, Svebor Zgurić i Tilman Patzak.
‘Kritički glas’, razgovor kritičara i publike o predstavi je u subotu 10. studenoga u 19.30 sati u gledalištu ‘Zajca’. U goste stižu ugledna kritičarska imena: docentica na osječkoj Umjetničkoj akademiji i povjesničarka plesa Maja Đurinović, plesna kritičarka i teoretičarka Ivana Slunjski, te riječka plesna kritičarka Nika Krajnović.
Riječ je o programu što ga riječki HNK Ivana pl. Zajca provodi pripremajući se za 2020, godinu Rijeke kao Europske prijestolnice kulture. Ove sezone u ‘Zajcu’ se vježba različitost i kroz vježbanje kritičkog mišljenja.
Ulaz je slobodan.

Foto: Press – Fanni Tutek Hajnal