fbpx

Predstava Smrt Sokratova oduševila premijernu publiku

Zagreb…

Na zagrebačkoj Sceni Travno premijerno izvedena multimedijska predstava Smrt Sokratova

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Smrt Sokratova

Smrt SokratovaZagrebačku Scenu Travno u subotu 9. ožujka napunile su Platonove riječi o istini i (ne)pravdi, a pljesak nakon izvedbe predstave Smrt Sokratova potvrdio njihovu univerzalnost. Multimedijska predstava Smrt Sokratova Umjetničke organizacije SKOP temelji se na Platonovoj Apologiji. Redatelj Nenad Glavan tako, nakon predstava Troia’s Discount i Table d’hôte, treći put poseže za antičkim predloškom i pokazuje nam tako kako nam klasična starina i danas ima što reći, ovidijevski potičući da se da se i kazališnim spektaklom pitamo o Sokratovoj i svojoj istini.
Dramaturg Darko Lukić, koristeći i motive iz Platonove Države i Gozbe te Aristofanovih Ptica, donosi dinamičan scenoslijed posljednjih trenutka života oca i osnivača etike i moralne filozofije Sokrata, a žučne rasprave atenske sudnice Glavan na scenu postavlja ne samo klasičnim kazališnim sredstvima – glasom i pokreta, nego i uz pomoć tehnologije gaminga, tzv. praćenja pokreta pa kreira poseban mizanscen real-time 3D digitalno oblikovanog performansa.
Smrt SokratovaTekst scenske igre, temeljene na Platonovom pisanju, ne nastoji dokučiti je li apologia izlika i isprika za filozofiju ili pak njezina definicija i obrana. U slijedu prizora pratimo završni dio Sokratovog života, njegovo govorenje u atenskom sudištu i agoniju njegovog tijela nakon ispijanja smrtonosnog otrova. Jesu li stvarni učenici, tužitelji, pobornici, običaji što ih u sudištu zastupaju ždrijebom odabrani građani atenskog polisa? Ili su tek aveti, prikaze, špiljske sjene?
Sve na sceni istodobno je istina, patka ili alternativna činjenica, fake news. Između početne špice i zaključnog nalaza datiranog na današnji dan, Sokrat čuva pitanje o istini od stupica i zamki tisućljetne zapadnjačke demokracije.
Smrt SokratovaSokrata na pozornicu iznosi Branka Cvitković, Sokrat Branku Cvitković nosi scenom. U majeutičkoj šetnji sa Sokratom kroz povijest filozofije i književne kritike, nacionalna dramska prvakinja zagovara ideju istine pred kušnjama trgova, akademija, propovjedaonica, stolova (okruglih i duhovnih), konferencija, medija, politike i društva i otvara mjesto temeljnoj slobodi i pravu čovjeka da javno postavlja pitanja.
Drugi glumac na pozornici je student završne godine preddiplomskog studija glume Toma Medvešek. Poput Platona on zna da ima izvrsne učitelje i zahvalan im je na tome pa bravurozno, glasovno kameleonski utjelovljuje niz likova: suca, tužitelje, Sokratove učenike pa tako i samog Platona, precizno kreirajući odnos učitelj-učenik, odnosno, suodnos koji utječe i oblikuje obojicu i tako postaje fatalan, brišući autorstvo.
Jer istina je jedna i univerzalna. Radi obrane Istine Sokrat odabire ispiti smrtonosni koktel kukute i radije počiniti samoubojstvo tijela i osobe nego samoubojstvo misli i savjesti. I država i demokracija i Sokrat ugasit će se baš negdje u istom trenutku.

Projekt Umjetničke organizacije Skop realiziran je uz potporu Grada Zagreba i u programskoj suradnji s Kulturnim centrom Travno.
Sljedeće izvedbe bit će u zagrebačkom Knapu 18. travnja i 9. svibnja.

Multimedijalna predstava Smrt Sokratova:
Režija: Nenad Glavan
Igraju: Branka Cvitković i Toma Medvešek
Jezična adaptacija i dramaturgija: Darko Lukić
Video 3D oblikovanje, mocap sustav: Dejan Gotić i Dino Nikšić
Oblikovanje svjetla: Tomislav Maglečić
Oblikovanje tona: Dan Jemrić
Kostimografija: Matija Čop

Foto: Press – Tamara Rakovac, Nenad Glavan