fbpx

Molièrov Tartuffe preveden u plesni jezik na 64. Splitskom ljetu

Split…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

TartuffeStaging a play: Tartuffe naziv je inovativnog prijevoda kanonskog Molièreova teksta u suvremeni ples, a sve u koreografiji i režiji Matije Ferlina i izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla. Splitska publika imat će ga priliku gledati u Sklopu Baletnih večeri na Sustipanu 64. Splitskog ljeta, u srijedu, 25. srpnja s početkom u 21.30 sati.
Nakon što je 2015. godine na plesni pokret preveo Staklenu menažeriju Tennesseeja Williamsa (za što je osvojio nagradu za najbolju predstavu na 8. Bijenalu suvremenog plesa u Sloveniji), Matija Ferlin koncept Staging a Play primijenio je i na Tartuffeu prekodiravši jezični vokabular u tjelesni. Na taj je način kreirao kompleksnu scensku igru, pri čemu tijelo u pokretu ne pokušava dosegnuti razinu verbalne komunikacije, već omogućiti novu dimenziju kazališnog dijaloga između izvođača, djela i publike te uvući gledatelja u čarobnu atmosferu glazbenih i vizualnih podražaja.
TartuffeMatija Ferlin hrvatski je izvođač, koreograf i redatelj, koji je diplomirao na School for New Dance Development u Amsterdamu. Bavi se istraživanjem i reartikulacijom raznih koncepata izvedbene umjetnosti i novih medija. Izvodio je i predstavljao svoja djela u sklopu brojnih europskih i američkih festivala. Dobitnik je niza nagrada i priznanja za svoj rad, a njujorški časopis V-magazine ubrojio ga je 2011. u najistaknutije svjetske koreografe.
U predstavi igraju Petra Chelfi, Andreja Jandrić, Domagoj Janković, Darko Japelj, Sintija Kučić, Marin Lemić, Roberta Milevoj, Petra Valentić, Eva Kocić koji su ujedno i koautori koreografije. Autorski tim osim redatelja i koreografa Ferlina čine, između ostalih, dramaturginja Jasna Jasna Žmak, scenograf Mauricio Ferlin, autori glazbe Luka Prinčič i Matjaž Predanič, te kostimografi Matija Ferlin i Desanka Janković.

Foto: Press