fbpx

U ime matere u režiji Ivice Buljana

Zagreb…

Gostovanje Drame SNG-a iz Ljubljane s predstavom U ime matere

U ime matereNa programu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, 15. svibnja 2019. godine, je gostovanje Drame SNG-a iz Ljubljane s predstavom U ime matere u režiji Ivice Buljana.
Djelo slovenskog autora Ive Svetine U ime matere praizvedeno je u Slovenskome narodnom gledališču u Ljubljani, u režiji Ivice Buljana, na velikoj sceni tog kazališta u prosincu 2018. godine. Predstava prati niz događaja u obitelji Santini iz Žirovnice, a U ime matereuključuje i izložbu pod naslovom Kapital, što je važan scenografski element, koje su autori kolektiv Irwin. U kombinaciji s videom (autori: sonda57 i Toni Sopranio Meneglejte) izložba stvara snažan vizualni dojam.
Radnja započinje u posljednjim desetljećima 19.stoljeća, a završava u ljeto 1991. godine, kada Slovenija postaje samostalnom državom. Pratimo sudbine dvadesetak članova obitelji Santini kroz pet različitih država i tri društvena sustava. Priču pripovijeda narator koji smješta događaje u vremenski i zemljopisni kontekst. U velikoj ansambl predstavi nastupa velik dio glumačkog ansambla Ljubljanskoga SNG-a, zajedno sa studentima treće godine glume tamošnje Dramske akademije. Predstava je pobudila veliko zanimanje i kritike i publike jer progovara o recentnoj slovenskoj povijesti bez patetike i euforije, stavljajući u prvi plan pojedinca i njegovu sudbinu.
Zagrebačka izvedba predstava U ime matere bit će 15. svibnja u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.

Foto: Press