fbpx

Udaraljkaši zaključili 44. Samoborsku glazbenu jesen

Samobor…

Samoborska glazbena jesenPosljednje tonove ovogodišnjeg festivala 44. Samoborska glazbena jesen izveli su udaraljkaši te tako još jednom pokazali kako ovaj događaj njeguje raznolikost izričaja, senzibilnosti, dinamike, umjetničke slobode i energije. Posljednja večer pripala je još jednom Samoborcu, udaraljkašu Filipu Merčepu, koji je uz svoje prijatelje oživio i duh Marimba Weeka, koji je 10 godina bio sastavni dio Samoborske glazbene jeseni, a od prošle godine djeluje kao samostalni festival.
Uz Filipa su nastupili udaraljkaši Renato Palatinuš i Gregor Hrovat te pijanistica Elizabeta Adžaga. Večer je počela obradom za marimbu 1. suite za violončelo u G-duru, BWV 1007 Johanna Sebastiana Bacha, a potom je slijedila autorska skladba Filipa Merčepa TransPiece JesenFINAL1.2 za vibrafon i uživo kontroliranu elektroniku, slobodna improvizacija uz računalni program koji reagira na određene parametre koje izvođač koristi u svojoj improvizaciji. U nastavku festivala 44. Samoborska glazbena jesen slijedile su klasičnije udaraljkaške skladbe – Passacaglia za marimbu i vibrafon Anne Ignatowicz-Glinska te Koncert za Ivanu, u obradi za klavir, dva udaraljkaša i solo marimbu Igora Kuljerića. Niti ovaj puta publika nije štedjela dlanove pa je Filip Merčep izveo skladbu Astora Piazzolle.
I tako je podvučena crta na ovogodišnju 44. Samoborsku glazbenu jesen koja će ostati zapamćena po gostovanjima vrhunskih glazbenika i njihovom majstorstvu i genijalnosti.
Podsjećamo, Samoborska glazbena jesen nositelj je EFFE labela, kroz projekt EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe, koji je inicirala Europska udruga festivala, a njeno održavanje potpomažu pokrovitelji i sponzori.

Foto: Press