fbpx

25. Dan narcisa: Zagrebačke fontane u bojama

Dan narcisa

Zagrebačke fontane zasvijetlile su u bojama znaka jubilarnog, 25. Dana narcisa te svojom znakovitom porukom upozorile na važnost prevencije raka dojke i očuvanje zdravlja koje je u ovim izazovnim vremenima za sve nas važnije no ikad. Uoči dana koji već više od dva i pol desetljeća simbolizira borbu protiv raka dojke renomirani liječnici okupili su se na platou zagrebačkih fontana te otkrili sve o trenutnom stanju u Hrvatskoj kada je u pitanju ova opaka bolest ali i najavili planove za bolju i zdraviju budućnost.

Dan narcisa

– Prema posljednjim podacima iz 2018. godine u Hrvatskoj je registrirano 2845 žena s novootkrivenim karcinomom dojke dok ih je u 2019. od te bolesti umrlo 752. Dok se incidencija zadnjih 5 godina uporno drži iznad 2700, smrtnost u istom razdoblju konstantno pada. Od 1002 umrle žene od raka dojke u 2016. godini do 752 žene u 2019. To je dakle značajan pad i iznosi oko 25% – istaknula je dopredsjednica Hrvatske lige protiv raka, specijalistica onkologije i radioterapije dr. Ilona Sušac.

Dan narcisa

Stručnjaci su naglasili važnost Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Ciljevi ovog programa su smanjiti mortalitet od raka dojke za 15-25%, otkriti rak dojke u početnom stadiju u što većem postotku te poboljšati kvalitetu življenja bolesnica s rakom dojke. Početkom ožujka započeo je njegov 7. ciklus, a sve žene između 50 i 69 godina mogu obaviti besplatan mamografski pregled.

– Na mamografski pregled u proteklih godinu dana, za vrijeme trajanja epidemije koronavirusom, odazvalo se oko 55% žena što je svega 5% manje u odnosu na razdoblje prije epidemije. Nacionalni program provodi se u svim zdravstvenim ustanovama kao i do sada, izuzev KB Dubrave – izjavila je koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke HZJZ-a. dr. Andrea Šupe Parun te dodala:

– Napredak nacionalnog programa je uočljiv jer se u svakom novom ciklusu obavi više mamografskih pregleda u odnosu na prethodni te se otkriva sve veći broj karcinoma dojke u ranom odnosno lokaliziranom stadiju.

Zbog trenutne epidemiološke situacije te sigurnosti svih građana, a posebno onih oboljelih od raka u programu ovogodišnjeg Dana narcisa neće biti javnog okupljanja već će se održati online konferencija vodećih domaćih liječnika. Tako će na potpuno siguran način građani iz prve ruke moći saznati sve o koracima životno važne prevencije ali i mogućnostima liječenja raka dojke. Konferenciju danas, 27. ožujka od 11 sati možete pratiti na www.hlpr.hr.

– Grad Zagreb je od 2004. godine proširio nacionalni program na mlađe od 49 godina i starije od 70 godina jer su karcinomi česti i u ovim dobnim uzrastima. Taj projekt je po svojoj kvaliteti više nego uspješan, a to pokazuju i brojke smrtnosti. U budućnosti ih želimo još više smanjiti novim dijagnostičkim postupcima. Svaka žena nam je važna i njeno zdravlje ima neprocjenjivu vrijednost – zaključio je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba dr. sc Vjekoslav Jeleč, dr. med.

Ovogodišnji Dan narcisa u organizaciji je Hrvatske lige protiv raka u suorganizaciji s Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo te uz podršku Predsjednika RH Zorana Milanovića, Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Projekt Dan narcisa je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Hrvatske liječničke komore te zamjenice gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba, dr. sc. Jelene Pavičić Vukičević.

Foto: Press Dan narcisa – Lukša Marotti