fbpx

Zagreb Film Festival proslavio slatkih šesnaest uz brazilsku dramu Voljeni

Kino Europa…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Zagreb Film Festival– Uz uobičajene popratne programe najavljen je i novi program Kino u kinu, posvećen čarobnom ritualu zajedničkog gledanja filmova. Program je prije svega posvećen kinu Europa, ljepotici u kojoj sjedimo posljednjih jedanaest godina i gdje se nadamo da ćemo sjediti i sljedećih jedanaest – istaknuo je Boris T. Matić.
Brazilskim filmom Voljeni, u prisustvu redatelja Gustava Pizzija, u nedjelju je svečano otvoren 16. Zagreb Film Festival. Ljubav prema sedmoj umjetnosti ispunila je kino Europa do posljednjeg mjesta, a proslava ZFF-ovog šesnaestog rođendana okupila je brojne filmaše, umjetnike i poznata lica iz kulturnog i javnog života.
Zagreb Film FestivalBogati ovogodišnji program festivala najavili su direktor Festivala Boris T. Matić i izvršni direktor Hrvoje Laurenta. U osam festivalskih dana bit će prikazano više od stotinu filmova iz cijeloga svijeta, a zajednička nit koja se provlači kroz filmove iz glavnog programa ove godine su junaci na prekretnicama. Hrvoje Laurenta podsjetio je na dosad najveće širenje festivala – dio glavnog programa istovremeno će se prikazivati u 16 hrvatskih gradova i dva dječja sela s ciljem razvoja publike za art film u cijeloj zemlji.
Nagrada Albert Kapović za izniman doprinos razvoju i promociji hrvatskog filma dodijeljena je Sanji Ravlić. Sanja je bila članica malog tima koji je 2007. pokrenuo Hrvatski audiovizualni centar, u kojem je godinama aktivno djelovala. U Centru je pokrenula javne pozive za razvoj scenarija i projekata filmova i televizijskih djela, borila se za međunarodne koprodukcije, očuvanje audiovizualne baštine i opstanak javne televizije. Svojim djelovanjem podigla je ugled hrvatskog filma na međunarodnoj sceni. Bila je dugogodišnja predstavnica Hrvatske u Eurimagesu, gdje je otvorila put hrvatskim manjinskim koprodukcijama. Nagradu joj je u ime HRUP-a uručila producentica Vanja Sremac.
Više od 100 filmova, 8 dana, 16 gradova, 100 filmskih gostiju sa svih strana svijeta. Sve nas to čeka na 16. Zagreb Film Festivalu. Vidimo se u kinima!

Foto: Press – Samir Cerić Kovačević