fbpx

Zagrebačka filharmonija u New Yorku!

Carnegie Hall…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Zagrebačka filharmonija nakon turneje ranih 80-ih godina ponovno je dobila čast nastupati u najpoznatijoj koncertnoj dvorani na svijetu – prestižnom njujorškom Carnegie Hallu

Zagrebačka filharmonija u New YorkuOrkestar Zagrebačke filharmonije 6. veljače 2016. godine nastupit će u naprestižnijoj koncertnoj dvorani na svijetu – Carnegie Hallu. Na gala koncertu pod vodstvom talentiranog mladog dirigenta Krešimira Batinića, osim jedne svjetske praizvedbe, orkestar će izvesti i jedno hrvatsko djelo – veličanstvenu Idilu hrvatskog skladatelja Blagoja Berse.
Na poziv uglednog skladatelja i pijanista Maleka Jandalija, Zagrebačka filharmonija putuje u Sjedinjene Američke Države. Na koncertu u Carnegie Hallu premijerno će izvesti njegovo djelo Sinfonietta. Ovaj poznati glazbenik i humanitarac sirijskog podrijetla, svoje je uspješno glazbeno djelovanje usmjerio s ciljem pomaganja osiromašenoj i ratom obuhvaćenoj djeci Sirije. Tako će i ovaj koncert biti humanitarnog karaktera te doprinos razvijanju društvene svijesti o problemima zaraćenih područja.
Ovo će biti treći nastup Zagrebačke filharmonije u Carnegie Hallu u njezinoj 145 godina dugoj povijesti. Impresivan popis glazbenika koji su nastupili u ovoj prestižnoj koncertnoj dvorani od njene izgradnje 1891., Zagrebačku filharmoniju svrstava među najveće. Čast je svirati na pozornici na kojoj su povijest pisale svjetske klase: od Antonina Dvoraka, Gustava Mahlera, Isidore Duncan, Sergeiija Rachmaninoffa preko Leonarda Bernsteina, Marie Callas i Leopolda Stokowskog do Zubina Mehte, Yehudija Menuhina, Valeryja Gergijeva. Njujorška, Londonska, Bečka, Berlinska filharmonija, Maarinsky orkestar u svojim biografijama ističu nastup u ovoj dvorani.
Zagrebačka filharmonija, Plavi ciklusNastup u Carnegie Hallu oduvijek je bila stvar prestiža i ugleda. U skladu s ‘politikom’ Carnegie Halla – Tradicija izvrsnosti – Zagrebačka filharmonija u New Yorku predstavit će ne samo hrvatsku izvrsnosti i kulturu, nego i bogatu glazbene baštinu i povijest te u svojoj obljetničkoj 145. sezoni svoju historiografiju dopuniti još jednim vrijednim nastupom.
Koncert su podržali i pozdravili Grad Zagreb, Ured predsjednice RH, hrvatski diplomati i predstavnici u svijetu, predstvanici muslimanske zajednice u Republici Hrvatskoj.

Foto: David Samuel, Press arhiva