fbpx

Bobijevi dani smijeha u Histrionskom domu

Zagreb…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Bobijevi dani smijeha– Nakon uspješno završenog 31. zagrebačkog histrionskog ljeta i velikog broja odigranih predstava na Ljetnoj pozornici Opatovina ponovno smo u Histrionskom domu. Novu kazališnu sezonu započinjemo festivalom komedija V. Bobijevi dani smijeha koji će trajati od 18. do 29. listopada 2016. godine. Svaki dan prikazat će se druga predstava – pozivaju organizatori.

Raspored predstava:
Utorak, 18. listopada u 20 h – svečano otvaranje V. Bobijevih dana smijeha
FRANCEKOVA TETA, Nino Škrabe u režiji Georgija Para te produkciji GD Histrion
U predstavi glume:
Franjo Kuhar, Davor Svedružić, RonaldŽlabur/Ivan Grčić, Luka Bulović, Matija Čigir, Hrvoje Klobučar, Marija Borić, Dinka Vuković, Ana Majhenić, Ana-Marija Percaić, Mirela Brekalo-Popović
„Francekova teta“ je urnebesna komedija, prožeta smiješnim zapletima i napetim, neočekivanim raspletima, u kojoj se pojavljuje niz neodoljivo komičnih, šarolikih karaktera. Uz simpatične mlade parove u njoj defiliraju otkvačeni doušnici, opaki obavještajci i propali komičari, lažni i pravi „udbaši“ i „ustaše“, rasne i falšne ljepotice svih mogućih kolora.

Srijeda, 19. listopada u 20 h
OPASNA IGRA, Branislav Nušić u režiji Velimira Mitrovića te produkciji Pozorišta Slavija iz Beograda
U predstavi glume:
Branko Đurić, Radovan Miljanić, Milan Caci Mihailović, Miljan Prljeta, Vasilija Kokotović, Iskra Brajović
U “Opasnoj igri” radnja se odigrava u Francuskoj i sve ličnosti koje se okupljaju u jednoj vili 20 kilometara udaljenoj od grada su Francuzi. Obuzet frojdizmom, Nušić u “Opasnoj igri” invertiraFrojdovo učenje: protagonist komedije, dr. HipolitMonel, umjesto da otkrije potisnuto osjećanje ljubavi i da ga stimulira ne bi li osobu doveo u normalne životne tokove, čini obratno. Težeći da uguši svaki ljubavni nagon dr.Monel bavi se problemom potiskivanja ljubavnih osjećanja i svoju metodu naziva “psihotehnikom”. Okupljenim kolegama i prijateljima- tu su još jedan liječnik, profesor univerziteta, njegov asistent, zatim jedan slikar i njegov prijatelj, velegradski bonvivan- predstavlja mladu Nanetu, koja je objekt njegovog eksperimenta, kao uspjeh svoga “izuma”. Međutim, kako će uspjeh eksperimenta na kraju izostati zbog pojave mladog bonvivana, koji je osvojio Nanetu, komedija dokazuje tezu kako se protiv prirode, pa tako ni ljubavi – ne može.
Dr Raško Jovanović

Srijeda, 19. listopada u 19:30 h – predstava se izvodi u GK Komedija
GOSPOĐICA IZ MAXIMA, Georges Feydeau u režiji Ivice Kunčevića u produkciji GK Komedija
U predstavi glume:
Saša Buneta, Željko Duvnjak, Davor Svedružić, Filip Juričić, Adam Končić, Goran Malus, Vid Balog, Ivan Čuić, Adnan Prohić, Slaven Španović, Ivan Magud, Dražen Bratulić, Ronald Žlabur, Sandra Bagarić, Jasna Palić Picukarić, Nina Kaić Madić, Vanja Ćirić, Nada Abrus, Jasna Bilušić, Vanda Winter, Marija Borić
Briljantno dramaturški obrađen kazališni hit, koji je za za izvođenje priredio Ivica Kunčević. Vrckasta kurtizana zamijenjena je za damu iz visokog društva i sada je nehotice u centru pažnje. Njena iskrenost i neposrednost, šarm i ljepota nikog ne ostavljaju ravnodušnim, a ona dobiva priliku da raskrinka sav lažni moral pomodnih francuskih salona. Direktna i često prosta ona okrene stvari u svoju korist, ostavljajući lažne moraliste da trunu u svom malograđanskom životu. Feydeau je uvijek vrlo smiješan, pogodan za ansambl i uvijek popularan i omiljen kod publike, a kazalište Komedija ga dugo nije imalo na repertoaru.

Četvrtak, 20. listopada u 20 h
SLUČAJNI PERVERZNJAK, AndrewGoffman, u režiji Gorana Grgića te produkciji GK-a Joza Ivakić iz Vinkovaca
U predstavi glume:Vladimir Andrić, glasove posudili: Tarik Filipović, Selena Andrić, Danijela Cvitanović i Jelena Sadrić
“(Slučajni) Perverznjak”, monodrama nastala po tekstu američkog autora Andrewa Goffmana je duhovita životna priča o seksualnom sazrijevanju koja oduševljava publiku diljem svijeta.
Vrlo zabavan tekst govori o ozbiljnim stranama naizgled bezazlene priče o ovisnosti o pornografskim filmovima. To je jednako tako priča o odrastanju, upoznavanju seksualnosti i uklapanju u „normalan“ život, raznovrsniji od ovisničke utopije. Uz dobru dozu lascivnosti i još više humora PERVERZNJAK dira svačiju uspomenu pa tako nudi način na koji porok ostaje po strani od glavne matice vlastita života. Tek po strani – koliko god se borili, porok odnosno ovisnost ostaje. Andrew Goffman je ovu monodramu napisao 2005.god. Svjetsku premijeru je imala na Times Squareu u New Yorku. Trenutno se predstava izvodi u 14 zemalja, na 4 kontinenta. Ovo je praizvedba u Hrvatskoj.
NE PREPORUČA SE OSOBAMA MLAĐIM OD 15 GODINA.

Petak, 21. listopada u 20 h
MODERNO DOBA, Ivan Rožić, u produkciji OSS Buševec, PUČKO KAZALIŠTE
U predstavi glume:
Barica Kovačević, Damir Brebrić, Branka Rožić, Zlatko Vnučec, Irena Rožić, Tvrtko Kovačević, Stjepan Detelić-Banski, Nenad Lukić, Franjo Detelić, Slaven Robić, Josip Kos, Nikolina Lukić, Ivona Beno
Satirični triptih
1. Slika: NESRETNA MAJKA – U okviru jedne obične, svakodnevne priče o životu s mobitelom izvan vremena i prostora, nalazi se jedna tužna priča o majci koja ne razumije moderni bračni život sina i kćeri.
2. Slika: VAŠ OSOBNI TRGOVAC – Jedna pomalo futuristička priča o običnom bračnom paru koji uza svu preveliku ljubaznost i susretljivost modernog trgovca ne uspijeva kupiti ni običnu žarulju, a kamoli usisavač.
3. Slika: SEMINAR O MODERNOM KAZALIŠTU – U namjeri da osuvremeni dramski amaterizam Hrvatski sabor kulture upućuje mladog, modernog redatelja da na temelju postojeće stručne literature upozna buševske amatere s tajnama suvremenog kazališta kako bi ostvarili moderno glumište bez glumca i publike.

Subota, 22. listopada u 20 h
BESPLATNI wi-fi, ClaudioGnomus, u režiji Zorana Mužića te produkciji HNK-a iz Zadra
U predstavi glume:
Žana Bumber, Alen Liverić, Petra Težak
Komedija s vrlo aktualnom temom iz suvremenog života, donosi priču o troje razvedenih samaca prisiljenih živjeti u sustanarstvu jer zbog velikih troškova i financijske krize to je jedino rješenje za uštedu. Hoće li taj suživot biti sretan, vedar? Hoće li Internet služiti samo za održavanje kontakta s vanjskim svijetom ili će se umiješati u sentimentalni život i narušiti skladni sustanarski odnos trojke? Claudio Gnomus u djelu neodoljive komičnosti propituje suživot osoba koje žive zajedno ne zbog ljubavi – nego iz potrebe, vodeći ih u urnebesnom ritmu iz jedne paradoksalne situacije u drugu…

Nedjelja, 23. listopada u 20 h
U ZAJEDNIČKOM STANU, Neil Simon, u režiji Zorana Mužića te produkciji KG Lectirum
U predstavi glume:
Ksenija Paić, Matija Prskalo, Zijad Gračić, Mladen Čutura
Riječ je o komediji dvaju parova; sudjeluju dva brata Marvin i Leo, te dvije prijateljice Jennie i Fanny. Braća su po karakteru potpuno različiti. Leo je kazališni menadžer, oženjen je i brak mu je na klimavim nogama. Pokušava ga na neki način spasiti, ali se zapravo ne trudi previše. Prijatelj je s Fanny, glumicom s kojom je u mladosti bio u vezi, pa sada pokušavaju osvježiti mlade dane. I, baš kada sve krene kako treba i kada bi se trebalo nešto dogoditi, iskrsne neki problem i ne dogodi se ništa.
Marvin je pisac kojem je umrla žena i koji se teško snalazi u ulozi samca. Jennie je glumica, rastavljena je, pa Fanny i Leo rade na tome kako bi ih spojili u čemu i uspijevaju, no nepredviđeni problemi dovode njihovu ljubav u pitanje.
U nizu komičnih obrata, brzih izmjena ljubavnih zapleta, gledatelji će se susresti sa svakodnevnicom i bliskim okružjem koje scenskom izvedbom dobivaju literarno-dramski ugođaj prezentiran glumom sjajne glumačke ekipe.

Ponedjeljak, 24. listopada u 20 h
ČELIČNE MAGNOLIJE, Robert Harling, u režiji Barbare Rocco te produkciji HNK-a iz Varaždina
U predstavi glume:
Katarina Arbanas, Sunčana Zelenika Konjević, Mirjana Sinožić, Gordana Slivka, Sara Stanić i Irena Tereza Prpić
Priča progovara o usponima i padovima u životu te o ljudskim odnosima koji nam pomažu prebroditi i ono najgore. Upoznat ćemo šest snažnih žena kroz njihove zanimljive sudbine prepletene prijateljstvom. Robert Harling, suvremeni američki dramatičar (rođen 1951.) autor je Čeličnih magnolija, priče o šest žena, različitih po godištu, društvenom statusu i karakterima, koje se vješto nose s rješavanjem životnih problema. Radnja je smještena u lokalni frizerski salon maloga grada i počinje na dan Shelbynog vjenčanja, kad ona s majkom dolazi u frizerski salon u kojem susrećemo i ostale likove. Junakinje su snažne žene, rastrgane između vlastitih želja i prepreka koje im nameće život. U kazališnom tekstu, praizvedenom 1987. na Broadwayu, nema muških likova, iako su česta tema razgovora. Harling je tekst preradio u filmski scenarij dopisavši muške uloge koje su tumačili brojni poznati glumci (Julia Roberts je za ulogu Shelby prvi put nominirana za Oscara).

Utorak, 25. listopada u 20h
SHAKEspeare na EXit u režiji Matka Raguža te produkciji Teatra Exit
U predstavi glume: Živko Anočić, Marko Makovičić i Jerko Marčić / Saša Anočić
Pred vama stoje tri mlada glumca koji su pokušali tako nešto i tijekom svoga puta često su se zaustavljali upravo iz gore navedenih razloga. U početku postojala je stanovita želja da se, poput ranije poznatih kazališnih primjera, obuhvate svi Shakespeareovi dramski tekstovi kroz određeni broj scenskih krokija. Taj revijalni nazivnik se malo-pomalo transformirao u potrebu da se u Shakespeareu zaustavljamo upravo na mjestima koja lakše isklizavaju iz povijesnih odrednica i uklizavaju u kontekst svakodnevice naših glavnih junaka: Živka, Marka i Jerka.
Dobrodošli!
Shakespeare je napisao 37 komada.
To ste sigurno već znali?!
Od čega 10 povijesnih drama.
I to ste znali?!
Od čega 18 komedija.
I to?!
Osmislio je i napisao 1.222 lika.
A to?!
Svaki od 37 komada postavljen pojedinačno na scenu traje, zavisno od kraćenja, između 3 i 5 sati. Dakle, 37 x 4 sata (prosječno) iznosi 148 sati.
Jeste li i to znali?
A jeste li znali kako je sve to moguće odigrati u manje od 2 sata?!
Upoznajte Romea i Juliju, Hamleta, Ofeliju, Macbetha i njegovu krvavu Lady, Antonija i Kleopatru, Mletačkog trgovca, Tita Andronika, Kralja Leara, Richarda III., Henrika VIII. i mnoge druge, kakve ih još nikada niste vidjeli.
Na EX! That’s IT!

Srijeda, 26. listopada u 20h
MALO MORGEN, Nino Škrabe, u režiji Georgija Para te produkciji Kazališta KNAP iz Zagreba
U predstavi glume:
Željko Duvnjak, Žarko Potočnjak, Nancy Abdel Sakhi, Tomislav Martić i Mladen Vasary
Iskusni profesionalni kartaš namjerio se na lokalne kockare u luksuznom hotelu na Opatijskoj rivijeri. Sraz ovih petero osebujnih, ali vještih ljudi rezultirat će briljantnom komedijom prepunom lukavih zapleta i neočekivanih obrata u kojoj nitko nije onakav kakvim se predstavlja i ništa nije onakvo kakvim se čini. A sve nam to izgleda nekako poznato, zar ne?

Četvrtak, 27. listopada u 20h
ČEKAONICA d.o.o., Luigi Lunari, u režiji Ivane Peroš te u produkciji GK Zorin dom , Karlovac
U predstavi glume: Ivan Ćaćić, Peđa Gvozdić, Vanja Gvozdić, Giulio Settimo
‘Trojica na ljuljački’ u hrvatskom prijevodu Borisa B. Hrovata, odnosno u originalu ‘Tre’sulaltalena’, djelo je Luigija Lunarija objavljeno 1989. godine, uslijedili su prijevodi na nekoliko desetaka svjetskih jezika, a potom je navedeni dramski tekst poharao svjetske kazališne prostore i ostvario izniman uspjeh.
Što se može dogoditi na jedan najobičniji dan, kada trojica, svaki iz svojeg dijela grada krenu obaviti različite poslove i njihovi putevi se spoje na najobičnijem mjestu? Potencijalno najneobičnije situacije.
Situacije u kojima sudjeluju profesor koji je upravo dovršio svoj krimić, kapetan koji dolazi na poslovni dogovor i poduzetnik koji ima sastanak sa stanovitom ‘damom’. No naizgled svakodnevica ovaj put ne ostaje samo na tome…uskoro će se suočiti sa događajima koji su od životne važnosti. Doslovno.

Četvrtak, 27. listopada u 19:30h – predstava se izvodi u GDK Gavella
FILUMENA MARTURANO, Eduardo De Filippo, u režiji Dražena Ferenčine te produkciji GDK Gavella
U predstavi glume: Anja Šovagović Despot, Dražen Kühn, Zoran Gogić, Perica Martinović, Anja Đurinović, Natalija Đorđević, Nenad Cvetko, Amar Bukvić, Nikola Baće, Đorđe Kukuljica i Ivan Grčić
Rasna melodrama, ili “dramska komedija”, glumca i dramskog pisca, scenarista i pjesnika, Eduarda De Filippa, jedne od ključnih osobnosti talijanskog teatra 20. stoljeća, u svoje središte postavlja lik žene čija dvojnost karaktera zbunjuje i opčinjava. Lik Filumene, na pozornici i na filmu, igrale su mnoge velike glumice, a gledateljima je vjerojatno najpoznatija filmska interpretacija Sofije Loren u “Braku na talijanski način”, gdje joj je partner bio Marcello Mastroianni. Pored samog De Filippa, “Filumenu Marturano” režirali su Vittorio de Sica, Franco Zeffirelli, Laurence Olivier i mnogi drugi, vraćajući se tekstu iz kojeg ključa “neiscrpna životna energija i vječna iskonska snaga Mediterana”. Grešnica i pokajnica, divlja i nježna, strastvena i ranjiva, Filumena Marturano izmiče klasičnom poimanju “moralnog”, a drama nas provocira svojom neuhvatljivošću i odbijanjem da stvari proglasi točnima ili ispravnima, dobrima ili zlima.

Petak, 28. Listopada u 20h – PRAIZVEDBA
NEBO NAD ZAGREBOM, Miroslav Međimorec, u režiji Miroslava Međimorca
U predstavi glume:Žarko Potočnjak, Emma Martinjak, Matino Antunović i Mark Šoškić
Monodrama „Životna priča Janka Žnidarića“ ispovijed je starog „agramera“ koju on pripovijeda slučajnom namjerniku za stolom na terasi jednog zagrebačkog kafića. Janko Žnidarić bio je uspješan arhitekt i graditelj, bonvivan i ljubitelj ljepšeg spola kroz čiji život se prelamaju najvažniji događaji u Zagrebu 20. stoljeća – predratne godine mira i prosperiteta, školovanje, profesionalni uspjeh i poroci – kocka, piće i žene – pa rat sa svim teškoćama i opasnostima te poratne godine sve do današnjih dana. Rat donosi u njegov život uspješnu židovsku glumicu, izbjeglicu iz nacističke Njemačke, čiji muž će nastaviti put prema Palestini kako bi je tamo sačekao. Okupacija Zagreba onemogućiti će njen odlazak i Esther će se naći sama u Zagrebu izložena smrtnoj opasnosti . Jedini čovjek koji bi joj mogao pomoći poduzetni je arhitekt Janko Žnidarić koji se u nju smrtno zaljubljuje… Na kraju svoga puta Janko Žnidarić ostaje sam i kao čudak iz gornjogradskog kvarta, uz konjak, dijeli namjernicima svoje bogato životno iskustvo. Smisao svoga života sažimlje u jednu jedinu riječ: Ljubav!

Subota, 29. listopada u 20h – SVEČANA DODJELA NAGRADA V. Bobijevih dana smijeha
NEBO NAD ZAGREBOM, Miroslav Međimorec, u režiji Miroslava Međimorca
U predstavi glume:Žarko Potočnjak, Emma Martinjak, Matino Antunović i Mark Šoškić

Foto: Press