fbpx

Izložba Europan u Hrvatskoj 1990. – 2020.

Europan u Hrvatskoj 1990. – 2020.

U utorak, 23. veljače 2021. s početkom u 19 sati Galerija Modulor Centra za kulturu Trešnjevka otvara izložbu pod nazivom Europan u Hrvatskoj 1990. – 2020. Autori izložbe su Helena Knifić Schaps, Mirko Buvinić i Luka Korlaet.

Europan u Hrvatskoj

Na ovoj izložbi možete vidjeti izbor arhitektonskih ostvarenja-nagrađene radove hrvatskih arhitekata na lokacijama diljem Europe, kao i one stranih arhitekata na hrvatskim lokacijama. Radove predstavlja organizacija Europan. EUROPAN je transeuropska organizacija koja provodi natječaje za inovativnu arhitekturu i urbanizam za arhitekte do 40 godina starosti. Hrvatska je članica EUROPAN obitelji već tridesetu godinu.
Otvorenje će se održati i putem live prijenosa na službenoj Facebook stranici Galerije Modulor. Izložba se može pogledati besplatno od 23.2. do 12.3.2021. svakog radnog dana od 10 do 14 sati u Galeriji Modulor, Park Stara Trešnjevka 1, Zagreb, kao i putem linka na Facebook stranici galerije Modulor i web stranici Centra za kulturu Trešnjevka.

O izložbi Europan u Hrvatskoj:
Ova izložba donosi dio bogatog arhivskog materijala te presjek radova koji su se na neki način istaknuli kroz tridesetogodišnje razdoblje Europanove aktivnosti, ponudili „pogled izvana”, neočekivani pristup rješavanju kompleksnih lokacija i pomogli afirmirati mlade arhitektonske urede. Prepoznati od strane lokalne uprave, kod nekih je splet sretnih okolnosti doveo do implementacije, što je i glavni cilj svakog provedenog natječaja.

O Europanu:
Ona je neovisna europska kulturna inicijativa koju sačinjavaju nacionalne organizacije, među kojima i Europan Hrvatska. Inicijativa pruža zajedničku platformu stručnim udruženjima Europe u organizaciji međunarodnih arhitektonsko-urbanističkih natječaja. U svakom se ciklusu srodni izazovi različitih lokacija provjeravaju kroz sinergiju kreativnosti mladih arhitektonskih snaga, pridonoseći svojim prijedlozima unaprjeđenju kvalitete života u gradovima i ruralnim područjima Europe u skladu s najnovijim promišljanjima o urbanizmu, razvoju, produktivnosti, ekologiji i srodnim temama. Prilika je to arhitektima mlađim 40 godina da uđu na tržište rada, što im je znatno otežavao ili onemogućavao uobičajeni model raspisivanja pozivnih natječaja. Od prvog natječajnog ciklusa E1, objavljenog 1989., na više od 800 lokacija diljem Europe Europan je okupio gotovo 30 000 autorskih timova.

O Europanu Hrvatska:
Europan u Hrvatskoj djeluje od 1990., a u kod nas se službeno osniva 1992. Provodi natječaje u 12 ciklusa u 13 gradova, na 22 lokacije, uz sudjelovanje više od 460 multidisciplinarnih timova i oko 50 nacionalnosti.

Foto: Press