fbpx

Europski dan opere: Ulaz slobodan!

Zagreb…

Tema jubilarnoga desetog izdanja projekta Europski dan opere: Teatar svijeta

HNK, Europski dan opereHrvatsko narodno kazalište u Zagrebu pridružuje se nizu opernih kuća diljem Europe obilježavajući posebnim programom danas, u subotu, 7. svibnja 2016. godine, Europski dan opere. Naime, od 11,00 do 15,00 sati posjetitelji će imati jedinstvenu priliku kroz niz arija, dueta i orkestralnih skladba na neuobičajenim mjestima zaviriti u operni repertoar HNK te tako upoznati i neke dosad neotkrivene kutke središnje nacionalne kazališne kuće. Publiku će na različitim lokacijama dočekivati operni solisti, puhački i gudački kvartet i zbor, a moći će na najneposredniji način poslušati izvedbe iz opernih klasika poput Seviljskog brijača G. Rossinija, La Boheme G. Puccinija, Carmen G. Bizeta, Figarova pira W. A. Mozarta, Nabucca G. Verdija, Ere s onoga svijeta J. Gotovca.
– Program je zamišljen tako da će od 11 do 15 sati, na svaki puni sat, biti organizirano vođenje skupina posjetitelja prostorom kazališta. Na taj način želimo privući novu publiku i mlađu populaciju, kao i one kojima će to možda biti prvi susret s opernom umjetnosti. Program je osmislila redateljica Anica Tomić – poručuju organizatori.
Projekt ‘Europski dan opere’ pokrenuti su 2007. godine u povodu obilježavanja 400 godina postojanja opere kao glazbeno-scenskoga djela, a radi pozicioniranja opere u središte kulturnih zbivanja te poticanja zanimanja za operu u suvremenome društvu. Otada pa naovamo, svake godine se u vikendu uoči 9. svibnja (Dan Europe) obilježavaju Europski dani opere, tako da operne kuće diljem Europe posebnim programom otvaraju vrata postojećoj, ali i novoj publici s ciljem proslave opere kao umjetničke forme.
Europski dan opere rezultat su zajedničke inicijative Udruge opernih kuća i festivala u Europi – Opera Europa i europske mreže za edukaciju i učenje o operi i plesu – RESEO. U spomenuti projekt uključeno je više od 100 opernih ansambala i kuća diljem Europe. Od prvoga izdanja manifestacije, više od milijun posjetitelja sudjelovalo je u posebnom programu tijekom izdanja Europskih dana opere, od čega je za više od 60 posto sudionika to bio prvi susret s repertoarom opernih kuća. Zagrebački HNK ove se godine prvi put pridružuje navedenoj inicijativi i europskim opernim kućama. Ove godine tema jubilarnoga desetog izdanja Europskih dana opere jest teatar svijeta.
Ulaz na događaje u sklopu obilježavanja Europskih dana opere je slobodan.

Foto: Prisk