fbpx

Predstava Mistero Buffo u Italiji

Muggia…

Mistero BuffoINK Gradsko kazalište Pula, nakon uspješnog gostovanja u HNK u Varaždinu (jučer, 9. studenoga u 20.00 sati, uprizorena je predstava Rinimo ga naprid autora Gorana Prodana u režiji Jasminka Balenovića), sutra, 11. studenoga 2016., će uprizoriti predstavu Mistero Buffo nedavno preminulog autora Daria Foa, u Teatru Giuseppe Verdi u Muggi – Italija.
Skoro pa šaljivo, ali ipak činjenica: tekst preveden s talijanskog na ‘zbaštardanoj i remixiranoj’ čakavici s elementima raznih istarskih govora, ne bi li se predstava igrala upravo u Italiji.
Mistero BuffoMistero Buffo, zbirka satiričnih monologa, djelo je talijanskog nobelovca Darija Foa, nastala 1969.g. no i danas je vrlo aktualna. Temelji se na Foovom istraživanju srednjovjekovne narodne predaje i tradicije tzv. giullara, odnosno, lakrdijaša. Svoje teme uglavnom pronalaze u subverzivnom, alternativ¬nom, čitanju biblijskih tema. Lakrdijaši nisu vrijeđali vjeru, Boga i Svece već su razotkrivali i ismijavali sve one koji su isko¬rištavali religiju za svoje vlastite ciljeve. Ono što je vrlo zani¬mljivo je da nam te lakrdije pokazuju kako je srednji vijek, iako smatran mračnim periodom u povijesti čovječanstva, ipak imao neke svijetle točke; a to je ponajprije duh naroda, koji je, potlačen, iskorištavan i ugnjetavan, duhom bio vrlo slobodan. Tekst je preveden na istarsku čakavicu, no, prema uzoru na original, ova naša čakavica je “zbaštardana”, “remixirana” koja u sebi ima elemente raznih istarskih govora. Lakrdije: Mo¬ralnost Slijepca i Hromoga, Kain i Abel, Čudo na vjenčanju u Kani, Igra Luđaka pod križem, Scapinov grammelot, Prvo čudo mladoga Isusa, Bonifacije VIII, Gladni Zanni, Lazarovo uskrsnuće, Rođenje lakrdijaša, Marija pod križem, Grammelot engleskog odvjetnika.

PRIJEVOD: Valter Roša i Aleksandar Bančić
IGRA: Valter Roša

Foto: Press