Dokumentarni film Posljednji B-24
By redakcija On 14 lip., 2019 At 10:54 AM | Categorized As Događanja, LifeStyle, Tech | With 0 Comments

Zagreb…

HRT prikazuje dokumentarni film Posljednji B-24

B-24

B-24Hrvatska radiotelevizija (HRT) na svom će Prvom programu (HRT-HTV1) u četvrtak, 20. lipnja u terminu od 22.00 sata prikazati dokumentarni film Posljednji B-24.
U borbi teško oštećen bombarder B-24 Liberator, poznat kao Tulsamerican, srušio se 1944. u nemirno more blizu hrvatske obale te svoja tri putnika pokopao na dubini od 30 metara. Godinama su bili izgubljeni za svijet i svoje obitelji. Ali 2010., sedamdeset godina nakon pada, Ministarstvo obrane otkrilo je lokaciju zrakoplova te uz pomoć hrvatske mornarice i vodećih svjetskih podvodnih arheologa krenulo istražiti njegove ostatke.
B-24Jesu li zrakoplovi tipa B-24 uistinu bili tako opasni kao što je njihov nadimak “leteći lijes” davao naslutiti? I što to znači za izvlačenje poginulih pilota? Pridružujemo se timu arheologa u opasnoj misiji kojoj je cilj izvući poginule i identificirati njihove posmrtne ostatke. Primijenit će napredne tehnologije te pročešljati tone sedimenta kako bi našli komadiće kostiju i odjeće, ali i zlatni vjenčani prsten.
Od tajnog izvlačenja ostataka do desalinizacije i forenzičke analize u laboratoriju, priča o Tulsamericanu uzbudljiva je i emocijama nabijena. Ovaj dokumentarac bilježi sve, uključujući i trenutak kad obitelj čuje riječi koje nikad nisu očekivali čuti: “U ime zahvalne nacije…”
Film Posljednji B-24 je odabrala Mira Vočinkić.

Foto: Press

comment closed