fbpx

Veliku izložbu posjetio i gradonačelnik Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević u Domu HDLU i promocija kataloga MURTIĆ 100

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević je u srijedu, 14. srpnja, u pratnji svojih zamjenika Luke Korlaeta i Danijele Dolenec obišao izložbu Murtić 100. Izložbom, čiji su organizatori Hrvatsko društvo likovnih umjetnika i Fondacija Murtić, gradonačelnika Grada Zagreba proveli su kustos izložbe Branko Franceschi, ravnateljica Doma HDLU Ivana Andabaka te članovi obitelji Murtić.

Tomislav Tomašević

Uz stručno vodstvo Branka Franceschija, koji je strukturom postava ukazao upravo na temeljne odrednice Murtićevog stvaralačkog pristupa, gradonačelnik Tomislav Tomašević je pozorno razgledavao izložbu.

Tomislav Tomašević

Više od stotinu djela proslavljenog velikana oduševila su posjetitelje i naglasila posebnost Murtićevog stvaralaštva, a u sklopu projekta predstavljen je katalog projekta Murtić 100.

Grad Zagreb se još jednom izložbom potvrdio kao grad kulture i umjetnosti, a projektom se vratila i važnost umjetnosti u životima mladih te su se približila djela Ede Murtića svim ljubiteljima apstraktnog slikarstva.

Edo Murtić je svojim slikarskim opusom i snažnom umjetničkom osobnosti obilježio i formirao kulturni život Hrvatske i regije u drugoj polovici XX. stoljeća i svojim jedinstvenim i prepoznatljivim slikarskim stilom ostvario jedan od najutjecajnijih opusa visokog modernizma.

Murtićevo rano figurativno slikarstvo postupno se transformiralo u osobenu varijaciju apstraktnog slikarstva ekspresivne geste, lirskog naboje te snažnog kolorizma. Osim djela velikog Ede Murtića, projekt je uključivao niz popratnih događanja u Zagrebu koja su izazvala veliku zainteresiranost građana i posjetitelja Grada Zagreba.

Foto: Press