fbpx

Kako rade vizažistice Profokus tima!

Učilište Profokus…

ProfokusRazgovarali smo s make up artisticom Kristinom Atletić koordinatoricom vizažista Profokus tima. Od Fashion Weeka, izbora ljepote za Miss, sve do projekata koji su vezani za kazališnu i filmsku šminku te smo saznali što je važno da se uspješno i kvalitetno odradi posao.
Na koji način razmišljaju vizažistice kad naglašavaju ljepotu lica ili potiču dopadljivost, pitali smo make up artisticu Kristinu Atletić koja je glavna koordinatorica vizažista Profokus tima.
Kad je pitanje lijepog izgleda mora se priznati kako je lijepo dobiti kompliment za izvrstan i dopadljiv izgled objasnila je Kristina. Ljepota ženskog lica toliko je važna jer upravo lice je ono koje prvo pogledamo u kontaktu s drugom osobom.
Kad je pitanje ljepote odnosno dopadljivosti, moramo biti oprezni pri ocjenjivanju. Netko može biti lijep jer ima pravilna usta, nos, oči i obrve, no ta osoba ne mora biti svima dopadljiva. Upravo ta dva važna termina moramo uvijek staviti u kontekst ako razgovaramo o ljepoti.
Obrazovanje i praktičan rad
Najvažnije je dobro proučiti lice i u kratkom vremenu postaviti osnovni cilj, što naglasiti šminkom, što prikriti ili možda ispraviti neku sitnicu, rekla je Kristina.
Potrebno je izvrsno obrazovanje da bi se stekla važna tehnička baza. To znači od postavljanja podloge sve do pravilnog nanošenja sjenila, rumenila i ruža. Upravo u Učilištu Profokus posvetili smo pažnju da buduće profesionalne vizažiste naučimo tehniku, te kako dobro postaviti formu i boju na kapke, obraze i usta. To je dio koji se teoretski uči, a zatim primjenjuje u praksi.

ProfokusProjekti u kojima je važno znanje, brzina i dobra organizacija
Često radim s grupom vizažistica Profokus tima čiji sam koordinator. Svi u timu moraju znati upravo ono što se od njih traži, potvrdila je Kristina. Najviše smo traženi u projektima gdje više osoba moramo našminkati u vrlo kratkom vremenu, a za to važno je znanje. Nedugo smo završili projekt na Fashion Weeku Zagreb, gdje se u jedan dan našminka i po stotinjak lica.
Osim znanja potrebna je brzina i savršena organizacija, jer je u protivnom nemoguće sve završiti u roku. Ako nije na vrijeme tu nema opraštanja. Jednostavno se mora stići odraditi posao. Zato u Profokus tim ulaze samo profesionalne vizažistice koje su stekle obrazovanje u Učilištu. Tako se pruža mogućnost za rad i stječe se iskustvo šminkanja na revijama, raznim editorijalima, filmu, televiziji ili kazalištu. Jedan od projekata koji smo izvrsno odradili s puno mašte, je Crtani romani šou.  Pokazali smo odličnu vještinu i znanje uporabe različitih vrsta šminke crtajući po licu i tijelu.

ProfokusPosao koji je naizgled glamurozan i poznato je da samo amateri rade u visokim potpeticama
U ovom poslu koji je naizgled glamurozan jer potiče lijep izgled, toliko je napora što fizičkog što psihičkog pa ga je teško nazvati glamuroznim. Kad radimo uglavnom stojimo i to satima, a tijelo može biti i u pognutom položaju ako stolice nisu pravilne visine. Ako vidite vizažisticu kako radi u visokim potpeticama odmah znate da je početnica, amaterka, jer profesionalci znaju što ih čeka.
ProfokusVažno je ostvariti viziju ljepote
Važno je uspostaviti dobru komunikaciju jer morate ostvariti maksimum kad se radi o nečijoj viziji ljepote. S dizajnerima stvarate, odnosno kreirate šminku za njihove revije. Ponekad traže nešto što ne mogu riječima opisati, pa pokušavaju objasniti na različite druge načine, preko crteža ili fotografije. Morate biti oštroumni i razumjeti što se želi postići, jer osim kreativnog djela uvijek je bitna dobra tehnička izvedba, zaključila je Kristina. Na revijama se nerijetko desi da dizajneri ni sami ne mogu odlučiti kako šminkati manekenke. Tada je važna odluka vizažista. Treba biti spreman preporučiti i odraditi make up da bude sve u pravcu dobrog i kreativnog.
Izbori ljepote
Posve je različit odnos načina šminkanja kad se radi na raznim izborima ljepote, odnosno kad je u pitanju izbor za Miss. Sve su djevojke lijepe i baš zato potrebno je istaknuti svu njihovu prirodnu ljepotu i to ne s puno šminke.
Kistići služe da na lice nanesete samo onoliko šminke koliko je potrebno da se naglase lijepe oči ili usta. Većina koja se ne bavi profesionalno make-upom misli kako je jednostavno našminkati mladu i lijepu ženu. To baš i nije tako. Koordinirajući Profokus timom na nedugo održanom natjecanju ljepote, najveću pozornost dali smo boji i formi.
Pri odabiru boje sjenila, rumenila i ruža važno je sve uskladiti s bojom oči, tena i bojom odjeće. Dobro proučiti kakav je oblik oka, kapka, kako bi odredili formu  koju ćemo postaviti. Jednako je važan i oblik lica radi sjenčanja i postavljanja rumenila. Za svaku djevojku koja je pravilno našminkana možemo reći da je Miss.
Vizažistice u timu Profokus
U Profokus tim ulaze samo  profesionalne vizažistice koje su stekle obrazovanje u  Učilištu Profokus. Njihova širina obrazovanja spaja teoretska znanja i praktičan dio. To je baza da mogu raditi u različitim područjima, na revijama, za editorijale, film, televiziju ili kazalište. Tijekom obrazovanja pruža im se mogućnost da steknu praksu zato i sudjeluju u radu Profokus tima.

ProfokusU ovom poslu važno je asistirati i volontirati
Mangment Učilišta Profokus dogovara niz projekata u kojima sudjelujem i kao make up artisti i koordinator. Odabirem vizažistice za svoj tim, a one tako mogu naučiti  kako se radi i ponaša u različitim  situacijama. U Hrvatskoj se često postavlja pitanje visine honorara za one bez iskustva. Rijetki su koji traže da volontiraju, asistiraju kako bi stekli praksu. Osobno sam puno puta volontirala samo da osjetim i vidim što znači raditi u raznim pomalo nemogućim uvjetima i situacijama. Takvo iskustvo veća je vrijednost od bilo koje visine honorara.
Kristina AtletićStaloženost i osmjeh recept su za dobru komunikaciju i uspjeh u poslu
Trudim se biti dobra ‘šefica’, no ako je potrebno neki puta ukorim one koji ne rade dobro. Ako je loša organizacija događaja tražim ispravke kako bi moja ekipa imala sve potrebno. Tu ravnotežu dobrih odnosa nije jednostavno uspostaviti, ali do danas nije bilo projekta koji tim Profokus i ja s uspjehom nismo odradili, veselo je zaključila Kristina Atletić. Za kraj je rekla da su staloženost i smiješak glavni aduti uspješne komunikacije, a znanje i vještina vizažiranja potvrda su dobrog rada.

Foto: Profokus