fbpx

Let u prošlost: Ptice u arheološkoj baštini!

LetU četvrtak, 28. studenoga 2013. u Arheološkom se muzeju u Zagrebu otvara izložba Let u prošlost: Ptice u arheološkoj baštini.
– Ptice će nadolazećom izložbom povezati prirodni svijet i kulturnu baštinu koje zbog sličnih reakcija i emocija koje izazivaju, poput ljepote, zanimljivosti, zagonetnosti ali i njihove sve učestalije ugroženosti trebamo jednako čuvati i zaštititi. Izložbom se želi prikazati prikazati umjetnička komponenta i arheološki kontekst izloženih predmeta ali i ustanoviti jedna neraskidiva veza čovjeka i prirode.  Ptičja je simbolika vrlo kompleksna, a raširena je cijelim svijetom od davnina do u današnje vrijeme. Zbog toga su ptice bile prikazivane na gotovo svim vrstama predmeta, onima za svakodnevnu upotrebu, za neke svečane prilike, na nakitu, na vojnoj opremi ili su pak bile prikazivane u kompozicijama raznih struktura i arhitektonskih elemenata – rekla je Maja Bunčić, kustosica izložbe.
Cilj je izložbe predstaviti i upoznati publiku s predmetima različitih upotrebnih karakteristika a koje međusobno povezuju prikazi ptica. Ptice su duboko utkane u ljudski svijet stoga će o njihovoj simbolici, vjerovanjima, pričama i svjetonazorima povezanima s određenim vrstama ptica, svjedočiti naše bogato arheološko nasljeđe.

GolubicaIZLOŽENA I VUČEDOLSKA GOLUBICA
Izložit će se tako predmeti u cjelosti izrađeni u obliku ptice (primjerice najpoznatija vučedolska golubica koja je isprva zabilježena kao kokoš, dok je kasnije interpretirana kao golubica, dok neki smatraju da je riječ o jarebici), dok na nekima ptica čini samo dio predmeta. Brojni su i oni predmeti na kojima je ptica prikazana plošno te čini ukras odnosno dio kompozicije, primjerice na novcu, prstenju, keramici i sl. Najčešće prikazivane skupine ptica su grabljivice (orao i sokol), golubovi, kokoši i ptice močvarice. Vremenski slijed kojim će se baviti izložba obuhvaća sve arheološke epohe, od pretpovijesti do ranog novog vijeka.
Na izložbi su prikazani predmeti iz fundusa Arheološkog muzeja u Zagrebu te nekolicina predmeta iz pojedinih drugih srodnih hrvatskih muzeja, koji pripadaju širokom vremenskom rasponu od bakrenog doba do kasnog srednjeg vijeka, pa i novog vijeka. Raznolike vrste materijala, primjene te kulturne pripadnosti predmeta prikazuju koje su ptice bile omiljene u pojedinim razdobljima koje su predstavljale božanstva, duše umrlih ili bile svete, a uz to se prati i kontinuitet prenošenja simbolike i prikaza na njima.
Izložba ima i humanitarni karakter te je u suradnji sa Centrom za zaštitu ptica grabljivica Grifon organizirano prikupljanje sredstava za zaštitu bjelogavog supa – rijetke vrste strvinara koja kod nas obitava na području otoka Cresa.

Foto: Press Scena.hr