fbpx

Mali bračni zločini u Splitu!

HNK…

Mali bračni zločini– Postoje stotine i tisuće drama koje govore o početku ili kraju ljubavi, one najbolje poput ‘Romea i Julije’ bave se i početkom i krajem, ali nema drama o ljubavi koja traje.”
Tako piše Éric-Emmanuel Schmitt, belgijski pisac, dramatičar i filozof, jedan od najizvođenijih i najčitanijih autora s francuskog govornog područja u svijetu, o motivu za pisanje duo-drame Mali bračni zločini koju će premijerno izvesti Drama Hrvatskog narodnog kazališta Split u petak 1. travnja na Sceni 55. Predstavu režira Trpimir Jurkić, a uloge supružnika Gilles i Lise tumače Mijo jurišić i Andrea Mladinić.
Mali bračni zločiniOsnovna dilema drame, spoja melodrame i trilera, o ljubavnom odnosu nakon 15 godina zajedničkog života je „može li ljubav preživjeti početni susret?” Schmitt priču plete oko dvoje supružnika. Jules, koji zbog udarca u glavu doživi amneziju, vraća se iz bolnice, a njegova supruga Lise pokušava mu pomoći da se sjeti svog života. No, radi li se o amneziji? U toj psihološkoj igri istine i laži supružnici preispituju petnaest godina svojega braka, svoju ljubav, ili ono što je od nje ostalo. Početnu dilemu, kaže Schmitt, raščistio je dovršivši pšisanje drame, zaključkom da ‘možda ljubav počinje kad prestaneš biti zaljubljen’.
Mali bračni zločini (izvorno Petits crimes conjugaux) napisana je 2003. godine, a ovo je njena prva izvedba u Hrvatskoj. Autorski tim, osim redatelja Jurkića, čine još i scenografkinja Vesna Režić, kostimografkinja Ana Marin, jezična savjetnica Jagoda Granić, oblikovatelj svjetla Miroslav Mamić, te oblikovatelj tona Tomislav Luetić. Premijerna izvedba 1. travnja započinje u 20:55, a slijede reprize 2, 4, 5, 6. i 18. travnja, sve s početkom u 19.55.

Foto: Press