Martina Filjak – koncert ‘Slike s izložbe’!
Piše: redakcija On 31 ožu., 2016 At 08:23 AM | Categorized As Glazba, Kultura | With 0 Comments

Split…

Jedna od naših najdarovitijih glazbenica mlađe generacije Martina Filjak i Orkestar HNK Split

Martina FiljakOrkestar Hrvatskog narodnog kazališta Split i Martina Filjak, jedna od naših najdarovitijih glazbenica mlađe generacije, na sceni HNK Split održat će koncert nazvan ‘Slike s izložbe‘ u subotu 2. travnja 2016. godine s početkom u 20,00 sati. Koncertom ravna maestro Ivo Lipanović, a na programu su Drugi koncert za klavir i orkestar u c-molu Sergeja Rahmanjinova, te Slike s izložbe Modesta Petroviča Musorgskog.
Pijanistica Martina Filjak ubraja se među najdarovitije hrvatske glazbenike mlađe generacije koja svojom istovremeno strasnom i lirskom svirkom te tehničkom perfekcijom oduševljava međunarodnu javnost kao „umjetnica galvanizirajuće snage” s „magnetskom scenskom prisutnošću”. „Martina Filjak… odiše umjetničkom finoćom, disciplinom i snagom… Avanturistička umjetnica sa nesvakidašnjom kontrolom klavirskih mogućnosti… Martina Filjak„Glazbenica neuobičajene sofisticiranosti, discipline i osobnosti”… „Čarobna pijanistica Martina Filjak, sada već tražena u cijelom svijetu, fascinirala je publiku” „Hrvatska pijanistica posjeduje sposobnost suptilnog međusobnog preplitanja snažnih i nježnih pasaža.” – samo je dio oduševljenih kritika koje prate mladu hrvatsku pijanisticu na njenim brojnim nastupima širom svijeta. Splitska publika pamti njene nastupe na Splitskom ljetu 2013. kada je za izvedbu Klavirskog koncerta Dore Pejačević sa Simfonijskim orkestroim HRTa nagrađena Juditom, te njen prošlogodišnji solistički recital u zgradi Kazališta koji je kritika proglasila izvanserijskim umjetničkim ostvarenjem.
Drugi klavirski koncert Sergeja Rahmanjinova, nezaobilazno remek-djelo klavirske literature, odlikuje svježina i ljepota melodija kao i prirodnost tijeka glazbe, odnosno gradnje forme, koja se oblikuje s lakoćom, bez imalo isforsiranosti koja često prati virtuoznu koncertantnu formu 19. stoljeća. Djelo je nastalo nakon duge i teške osobne i stvaralačke krize skladatelja i posvećeno je dr. Nikolaiu Dahlu, ruskom liječniku čije su seanse izvukle mladog Rahmanjinove iz kreativne blokade koja ga je snašla nakon nervnog sloma uzrokovanog fijaskom koji je doživjela premijera njegove Prve simfonije. Rezultat je djelo koje je, osobito njegov drugi stavak, postalo jednom od najpopularnijih skladbi svih vremena. Teme Drugog klavirskog koncerta postale su materijalom i za brojne filmske melodije, osiguravši djelu trajnu popularnost i zvan užeg kruga poklonika klasične glazbe.

Foto: Press

comment closed