fbpx

Filmskim striptizom otvoren 11. Festival 25 FPS

Zagreb…

Festival 25 FPSU zagrebačkom je Studentskom centru jučer započeo 11. Festival 25 FPS i to performansom Open Core kojim je Julien Maire do najsitnijih detalja razotkrio projekcijsku opremu, kamere i pokretnu sliku te programom filmova koji su u jednakoj mjeri razotkrili ljudsko i filmsko tijelo. Festival 25 FPS trajat će do nedjelje 27. rujna 2015. godine, nakon čega na 2 dana seli u Rijeku gdje će u Art-kinu Croatia prikazati izbor iz zagrebačkog programa.
Organizatori festivala, Marina Kožul, Sanja Grbin i Mario Kozina kratkim su uvodnim govorom pozdravili u kinu SC okupljene štovatelje suvremenih, povijesnih, eksperimentalnih, avangardnih, umjetničkih, hibridnih i inovativnih filmova te ih pozvali da ostatak tjedna provedu uživajući u filmskim i performativnim programima te u razgovorima s autorima.
Festival 25 FPSO najboljim će filmovima odlučivati tročlani žiri kojeg čine višestruko nagrađivana belgijska autorica Anouk De Clercq, filmski programer Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Centru Pompidou u Parizu Jonathan Pouthier te filmski autor, kustos i restaurator pri Akademijinom filmskom arhivu u Los Angelesu Mark Toscano. Članovi žirija pripremili su programe posebno sastavljene za zagrebačku publiku. Prikazuju se u petak, subotu i nedjelju u 16.00 sati u kinu SC. Nagrade će dodijeliti i žiri kritike kojeg čine Jelena Pašić, Ante Jerić i Dragan Rubeša, te festivalska publika. Organizatori Festivala, Udruga za audio-vizualna istraživanja 25 FPS, dodjeljuje Nagradu Green/Zeleni DCP za izradu profesionalnog distribucijskog formata najboljem hrvatskom filmu.
Ulaz na sve projekcije i dešavanja Festivala je slobodan.

Foto: Press