fbpx

Aktivistica na roštilju – Svjetski dan vegetarijanstva

Zagreb…

Performans povodom Svjetskog dana vegetarijanstva i ususret Svjetskom danu životinja s farma

Svjetski danPovodom obilježavanja Svjetskog dana vegetarijanstva 1. listopada i Svjetskog dana životinja s farma 2. listopada, udruga Prijatelji životinja poziva sve da se odluče na pozitivne promjene u prehrani.
1. listopada 2016. u 11,00 sati, na glavnom zagrebačkome trgu, aktivistica Prijatelja životinja simbolički će pretvoriti svoje tijelo u komad mesa na roštilju ukazujući tako na tužnu stvarnost skrivenu iza svakog komada mesa, koji nije ništa drugo nego dio tijela osjećajnog živog bića svedenog na kancerogeni obrok.
Performansom se želi slikovito prikazati da ničije tijelo nije za roštilj, već da umjesto životinjskih ruku, bokova i nogu možemo jesti obilje ukusnih biljnih namirnica koje su dobre za naše zdravlje i okoliš.
Aktivistica svojom preobrazbom u meso također želi podsjetiti na teži položaj ženskog spola u svijetu ljudskih i ne-ljudskih životinja jer mesna i mliječna industrija počivaju na zlouporabi reproduktivnog sustava svinja, krava i kokoši koje su prisiljavane davati više djece, mlijeka ili jaja nego što im tijela mogu podnijeti, a ubijaju ih čim prestanu biti dovoljno iskoristive.
Aktivisti Prijatelja životinja pružat će građanima od 9 do 18 sati na štandu na križanju Preradovićeve i Varšavske ulice, kod kina Europa, više informacija i dijeliti recepte ukusnih veganskih jela.
Svjetski dan vegetarijanstva obilježava se od 1. listopada 1977. godine, a cijeli mjesec listopad poznat je kao mjesec svjesnosti o vegetarijanstvu (Vegetarian Awareness Month). Zadnji dan simboličnog ciklusa, 1. 11., poznat je kao Dan veganstva. Zanimljiva je činjenica da sve više ljudi, osim mesa, prepoznaje i nužnost izbacivanja svih ostalih namirnica životinjskog podrijetla kako bi živjeli u potpunosti bez nasilja prema životinjama i okolišu.
2. listopada obilježava se Svjetski dan životinja s farma kako bi se skrenula pozornost na patnju više od 60 milijarda krava, svinja, purana, pilića i drugih svjesnih bića koja stradavaju na farmama diljem svijeta. Prijatelji životinja u suradnji s organizacijom FARM (Farm Animal Rights Movement) pozivaju sve da pogledaju sinkronizirani kratki film ’60 milijarda života’ i upoznaju surovu svakodnevnicu životinja skrivenih iza debelih zidova farma i klaonica. Film je dostupan na YouTube-kanalu Udruge: www.youtube.com/afcroatia.

Foto: Press