fbpx

Zagrebački HNK dobio potporu za projekt ‘Europski kazališni laboratorij’

Kreativna Europa…

HNK ZagrebEuropski kazališni laboratorij: ‘Drama goes digital’ novi je projekt Europske kazališne konvencije, čiji je član i zagrebački HNK, prepoznat od programa Kreativna Europa Europske unije, a uključuje osmišljavanje prve europske virtualne baze posvećene kazalištu budućnosti. Naime, Europska kazališna konvencija, paneuropska neprofitna organizacija, koja danas okuplja 40 kazališta iz 22 europske zemlje, osmislila je projekt koji je podržala Europska komisija u iznosu od 200 tisuća eura.
– Riječ je o osmišljavanju i kreiranju digitalne strategije za središnje kazališne institucije kontinentalne Europe radi proširivanja dosega umjetnosti putem novih tehnologija. Naime, digitalna era potaknula je promjene u načinu na koji kreiramo i dijelimo sav sadržaj, uključujući kazališne predstave. U skladu s time, nužno je povećati društveni angažman pri približavanju kazališta novim skupinama publike i područjima, i to kroz primjenu novih načina komunikacije poput interaktivnog kazališta i novih tehnologija koje brišu prepreke i granice, a potiču dijalog i obogaćivanje europske kulturne tradicije. U smjeru navedenih izazova, projekt Europski kazališni laboratorij uključuje šest vodećih europskih kazališnih kuća (uz pomoć institucija i stručnjaka iz područja znanosti, tehnologije, medija i izvedbenih umjetnosti). Svrha je uključivanje i korištenje resursa novih tehnologija u dovođenju i približavanju europskih teatara našoj sredini – piše u priopćenju.
HNK ZagrebU projekt su uključena kazališta Staatstheater Karlsruhe iz Njemačke, Théâtre de la Manufacture Nancy iz Francuske, Kote Marjnishvili State Drama Theatre Tbilisi iz Gruzije, Théâtre de Liege iz Belgije, Teatrul National Craiova iz Rumunjske te Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu.
– Uloga zagrebačkoga HNK je osmišljavanje koprodukcijskoga projekta Učini udaljenost nepostojećom, i to u suradnji s partnerima unutar mreže Europske kazališne konvencije, a koji je usmjeren na savladavanje predrasuda putem novih tehnologija. Projekt bi trebao rezultirati dvjema predstavama koje će biti izvođene u Zagrebu i Oslu te potencijalno u nizu gradova u sklopu mreže ETC-a u sezoni 2017./2018. Tematski je fokus projekta aktualna migrantska kriza koja pogađa sve zemlje mreže ETC-a – Hrvatska je pak primjer zemlje tranzita. Cilj projekta je razvoj publike korištenjem kreativnijih digitalnih metoda te prikazivanje dosega izbjegličke krize na europskoj razini. Za trajanja projekta, timovi spomenutih kazališta će: iskušati nove metode korištenja tehnologije u kreativnom radu radi stvaranja novih poslovnih modela za kazalište i kulturni sektor; realizirati koprodukcije temeljene koje će potom biti izvođene u tim kazalištima i na festivalima; promicati ove aktivnosti široj publici kroz izvještaje i javna događanja. Cilj je potaknuti aktualna društvena pitanja i probleme te koristiti se pri tome kazalištem kao mjestom akitvnog preispitivanja tih pitanja, sve potpomognuto digitalnim alatima u svrhu stvaranja temelja za interkulturalni dijalog; namjera je aktivirati publiku te promicati interaktivni teatar diljem EU. Postizanjem zadanih ciljeva, svrha realizacije Europskoga kazališnog laboratorija jest stvaranje poveznica između kultura, borba protiv predrasuda te ispravljanje geografske neujednačenosti unutar Europe, kao i osnaživanje uloge kulture u stvaranju jedinstvenoga digitalnog tržišta.
Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu od 2014. godine član je Europske kazališne konvencije, a intendantica Dubravka Vrgoč obnaša dužnost predsjednice u trećem mandatu. Riječ je o najznačajnijoj i najbrojnijoj europskoj organizaciji koja okuplja institucionalna kazališta iz gotovo svih dijelova Europe u sklopu koje se godišnje izvede 16 tisuća predstava pred osam milijuna gledatelja – Zagrebački HNK.

Foto: Press